Hlavní obsah

Fitbit propustí šest procent zaměstnanců

San Francisco

Americký výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit propustí kolem 110 zaměstnanců, což je zhruba šest procent celkové pracovní síly. K rozhodnutí firmu podle jejího sdělení přiměl slabý prodej ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku.

Foto: archív výrobce

Fitness náramky od společnosti Fitbit. (Ilustrační foto)

Článek

Fitbit měl na konci září po celém světě 1627 zaměstnanců. V souvislosti s propouštěním firma očekává, že v prvním čtvrtletí zaúčtuje mimořádné náklady čtyři milióny dolarů (101,3 miliónu Kč).

Firma uvedla, že za čtvrté čtvrtletí, které je pro ni nejdůležitější, očekává příjmy 572 až 580 miliónů USD místo dosud odhadovaných 725 až 750 miliónů USD. Firma současně varovala před čtvrtletní ztrátou, která se má pohybovat od 51 do 56 centů na akcii místo původně očekávaného zisku 14 až 18 centů na akcii.

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters dosud čekali v průměru zisk 17 centů a příjmy 736,36 miliónu USD. Fitbit za čtvrtletí prodal podle odhadů 6,5 milióny přístrojů, zatímco ve srovnatelném období předchozího roku to bylo 8,2 miliónu přístrojů.

V letošním roce Fitbit očekává příjmy 1,5 až 1,7 miliardy USD. Analytici je odhadovali na 2,38 miliardy USD.

Popularita roste, tvrdí analytici 

Nositelná elektronika se přitom podle analytiků těší stále větší popularitě. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Světový trh nositelné elektroniky vzrostl ve třetím čtvrtletí loňského roku o 3,1 procenta. Produkty Fitbit se na něm podílely 23 procenty, plyne podle agentury Reuters z údajů výzkumné společnosti IDC. Data za čtvrté čtvrtletí zatím nejsou k dispozici.

Fitbit je průkopníkem v oblasti takzvaných fitness náramků. Jeho zařízení umožňují uživatelům sledovat fyzickou aktivitu a zdravotní stav. Poskytují například informace o srdečním tepu či spálených kaloriích a lze je synchronizovat s chytrým mobilním telefonem.

Fitbit loni uvedl své akcie na newyorskou burzu, tržní hodnota celé firmy tehdy činila 6,5 miliardy dolarů (167 miliard Kč).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám