Hlavní obsah

Extravagantní multimiliardář a nekompromisní byznysmen. Larry Ellison stál u zrodu Oracle

Praha

Americký podnikatel Larry Ellison, spoluzakladatel počítačové firmy Oracle Corporation, bývá pravidelně řazen mezi deset nejbohatších lidí světa. Dlouholetý šéf Oracle, který v roce 2014 odstoupil po 37 letech z funkce generálního ředitele, ve firmě stále působí jako předseda představenstva a technický ředitel. Ellison, který je známý také jako štědrý filantrop, oslaví 17. srpna pětasedmdesátiny.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Larry Ellison

Článek

Rodák z New Yorku Lawrence Joseph "Larry" Ellison, kterého jeho svobodná devatenáctiletá matka dala k adopci své tetě a strýci v Chicagu, měl od mládí potíže s autoritami. Ty se projevovaly na střední i vysoké škole, a proto ani jeden ze dvou pokusů o vysokoškolské vzdělání nedokončil. Přesunul se do Kalifornie, kde začal pracovat jako programátor pro softwarové společnosti.

V roce 1977 založil se dvěma společníky Bobem Minerem a Edem Oatesem vlastní firmu Software Development Laboratories na tvorbu elektronických databází. Tu později přejmenoval na Oracle. Firma, která se usídlila v Silicon Valley, prudce rostla a svým softwarem doslova zaplavila svět. Z její dílny je například software pro bankovní karty a rezervační systémy.

Foto: © Robert Galbraith / Reuters, Reuters

Logo společnosti Oracle v kalifornském Redwood City

Postupně se po převzetí řady konkurenčních firem za miliardy dolarů Oracle stala největší společností na světě, která vyrábí software pro velké podniky. V současnosti Oracle po světě zaměstnává 130 000 lidí a stovky programátorů a obchodníků pro firmu pracují i v její české pobočce. Poskytuje softwarové, hardwarové i cloudové služby firmám v oblasti telekomunikací, energetiky, financí a automobilového průmyslu.

Ellison je často popisován jako extravagantní multimiliardář a nekompromisní byznysmen, který si svým chováním získal řadu nepřátel. Je také znám jako velký milovník jachet, rychlých automobilů a letadel, kterých vlastní několik. Před sedmi lety také koupil šestý největší havajský ostrov Lanai.

Patří mezi bohaté podnikatele, kteří veřejně slíbili iniciativě Příslib dát část svého majetku na charitu. Časopis Forbes Ellisona ve svém letošním žebříčku dolarových miliardářů zařadil na sedmé místo s odhadovaným majetkem přes 62 miliard dolarů.

Foto: Robert Galbraith, Profimedia.cz

Larry Ellison na snímku z roku 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám