Hlavní obsah

E-knihy by mohly zlevnit, Brusel a Penguin se dohodly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektronické knihy britského nakladatelství Penguin by mohly být levnější. Vydavatelství totiž Evropské unii slíbilo zrušit své dohody s americkou technologickou společností Apple ohledně cen těchto knih. Evropská komise ve čtvrtečním prohlášení uvedla, že na návrhy přistoupila. Brusel několik světových nakladatelství a Apple v minulých letech podezíral z toho, že ceny elektronických knih společně udržují vysoko.

Foto: Amazon

Dohoda pěti nakladatelství a Applu prý byla reakcí na úspěch internetového maloobchodu Amazon při prodeji e-knih za nízkou cenu.

Článek

Brusel kvůli podezření z možných kartelových dohod prověřoval nakladatelství Hachette Livre (Francie), Harper Collins (USA), Simon & Schuster (USA), Penguin (Británie) a Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck (Německo). EU se obávala, že se tyto společnosti mohly s pomocí Applu zapojit do praktik porušujících pravidla volné hospodářské soutěže ovlivňováním trhu s e-knihami.

Penguin na jaře navrhl ukončit během příštích pěti let některé dodatky ve svých smlouvách, které konkurenčním maloobchodním prodejcům zakazovaly prodávat elektronické knihy levněji než Apple. Navrhl také, že obchodníkům během dvou let umožní za určitých podmínek poskytovat slevy. Jde o podobné návrhy, jaké už loni předložili zbývající čtyři prověřovaní vydavatelé. Evropská komise, která v EU dohlíží na hospodářskou soutěž, se na návrzích nakonec dohodla i s Penguinem.

"Po našem rozhodnutí z prosince 2012 jsou závazky Applu a všech pěti vydavatelů včetně Penguinu nyní právně závazné, což obnovuje konkurenční prostředí na trhu s elektronickými knihami," uvedl eurokomisař Joaquín Almunia.

Pětice nakladatelství a Apple kvůli podobným podezřením stanuly před americkým soudem, který tento měsíc přední americkou technologickou společnost uznal vinnou z nezákonného spolčení v zájmu zvyšování cen elektronických knih. Údajná dohoda s cílem zvýšit maloobchodní ceny těchto knih vznikla podle žaloby amerických úřadů v době, kdy se Apple chystal uvést na trh svůj počítačový tablet iPad. Dohoda prý byla reakcí na úspěch internetového maloobchodu Amazon při prodeji e-knih za nízkou cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám