Hlavní obsah

Dnes si můžou jen trhat vlasy. Nebýt lehkovážnosti, byli by z nich miliardáři

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordní kurz bitcoinu, který se pohybuje nad hranicí třiceti tisíc dolarů (640 110 Kč), dává vzpomenout na dávno zapomenuté příběhy. Hned několik lidí totiž sice nejznámější kyberměnu na světě vlastnilo, ale vlastní lehkovážností o virtuální mince přišli. Dnes by z nich jinak byli miliardáři.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V dobách, kdy bitcoiny neměly hodnotu ani jeden dolar, si například Laszlo Hanyecz objednal z řetězce Papa John’s za celkem deset tisíc bitcoinů dvě pizzy. V roce 2010 totiž ještě tato virtuální měna nebyla tak známá, a na některých webových stránkách ji dokonce bylo možné získat jen za klikání na reklamy.

Před více než jednou dekádou si patrně Hanyecz myslel, jak výhodný obchod udělal. Historicky jde totiž o vůbec první zdokumentovaný obchod, kdy si někdo koupil za virtuální peníze skutečný produkt.

Bitcoin překonal dva rekordy najednou. Kurz je astronomický

Internet a PC

Dnešní optikou jde ale suverénně o nejdražší pizzu na světě. Kdyby totiž Hanyecz objednávku neudělal a všechny bitcoiny si nechal, podle aktuálního kurzu by měl na účtu bezmála 6,8 miliardy korun.

Mimochodem zmiňovaných 10 000 bitcoinů v roce 2010 stačilo na objednávku, která stála 25 dolarů, tedy zhruba 533 Kč.

Lehkovážnost, s jakou nakládali v minulosti lidé s bitcoiny, dokládají i další příběhy. Trhat si vlasy mohl například Campbell Simpson. Ten omylem vyhodil pevný disk, který obsahoval 1400 bitconů. Disk běžně používal i na ukládání her a filmů. Tím, že jej vyhodil, se podle současného kurzu připravil o více než 950 milionů korun. Najít vyhozený pevný disk se totiž nikdy nepodařilo.

Vyhodil disk se 7500 bitcoiny

Jako přes kopírák si podobný scénář na vlastní kůži zažil také James Howells. Jeho příběh byl nicméně ještě více zničující, neboť na vyhozeném disku bylo dohromady 7500 bitcoinů. To jinými slovy znamená, že se připravil o pět miliard korun.

V absolutní špičce měl bitcoin během uplynulého víkendu hodnotu 34 544 dolarů (737 360 Kč). Aktuálně hodnota činí 31 865 dolarů (680 060 Kč).

Růst bitcoinu se nezastavil, už byl za 34 000 dolarů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám