Hlavní obsah

Digitální televizi odmítá 600 tisíc Čechů

Sedm procent dospělých obyvatel České republiky, tedy zhruba asi 600 000 lidí, odmítá vyměnit dosavadní tradiční letité analogové zemské vysílání za jeho modernější digitální formu, označovanou jako DVB-T. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který vypracovala pro Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Článek

Analogové zemské televizní vysílání bude v následujících měsících a letech postupně vypnuto a zcela nahrazeno digitální formou. Lidé si budou muset pořídit zařízení pro převod signálu označovaný jako set-top box, který je nutné zapojit mezi anténu a televizor, nebo dražší televizor s již zabudovaným digitálním tunerem.

Mohou také využít placených nabídek satelitních, kabelových a internetových operátorů. V průzkumu respondenti odpovídali mimo jiné na otázku, kdy si hodlají nějakým způsobem zajistit možnost sledovat digitální televizi.

Sedm procent k digitálnímu vysílání nechce přejít

Téměř pětina odpověděla, že tak učiní, jakmile bude digitální vysílání dostupné v místě jejich bydliště. Celkem 26 procent lidí uvedlo, že na digitální příjem přejdou někdy v době před vypnutím analogového zemského vysílání, téměř pětina (18 procent) to nechá na poslední chvíli, a učiní tak až těsně před vypnutím analogu.

Sedm procent si možnost digitálního příjmu hodlá zajistit až po vypnutí analogového signálu, sedm procent pak přejít k digitální televizi nechce přejít vůbec, uvedl Dvořák. Z jednotlivých forem digitálního TV vysílání má nejvíce lidí (35 procent) zájem o DVB-T. Shodně 22 procent má největší zájem o digitální kabelovou televizi a digitální satelitní televizi. Celkem 11 procent dotázaných upřednostňuje internetovou digitální televizi.

To je stejný podíl jako lidé, kteří si chtějí digitální TV zajistit nákupem karty do svého počítače či notebooku. Na většině území skončí analogové zemské vysílání do listopadu 2011 s výjimkou Jesenicka a Zlínska, kde se tak stane v červnu 2012. V současné době již DVB-T pokrývá přes polovinu obyvatel ČR, jediným regionem, kde již byla analogová televize vypnuta, je dosud pouze Domažlicko.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej OLED televizí nabírá na obrátkách

Prodej plochých televizních panelů z organických diod (OLED) nabírá na obrátkách. Loni se těchto obrazovek nové generace prodalo kolem 2000 kusů. Letos...

CeBIT: televize v mobilním telefonu nastupuje

Příjem televizního vysílání mobilním telefonem je v Evropě něčím ještě velmi výjimečným, jakousi raritou. Ne však v Japonsku, kde se tato technologie stala...

Výběr článků

Načítám