Hlavní obsah

Dcerky se zřekla hned v porodnici, po 19 letech si na ni zřídila internet

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přišla na svět jako nechtěné dítě. Matka se jí zřekla hned v porodnici a od roku 2000 žije 21letá žena u pěstounů na Domažlicku. Když před několika týdny dostala dopis z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o zahájení správního řízení kvůli několikatisícovému dluhu z roku 2016 za užívání internetu, nikdo to nechápal.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Český telekomunikační úřad

Článek

Dívka totiž trpí lehkou mentální retardací a není schopna sama uzavírat jakékoli obchodní smlouvy. Navíc u sebe nenosí ani občanku, tu má v úschově její poručnice.

Teď se ukázalo, že smlouvu s operátorem na ni zřejmě uzavřela její biologická matka a za službu více než rok neplatila. Stačilo jí k tomu rodné číslo dcery. Případ už vyšetřuje policie pro podezření z podvodu.

Mám připravené všechny podklady, které je snad přesvědčí o tom, že se moje schovanka stala obětí podvodu
poručnice dívky

„Když mi ukázala ten úřední dopis s dlužnou částkou osm tisíc korun, tak jsem jí začala nadávat, co kde zase podepsala. Plakala, že nic takového neudělala. Tak jsem začala pátrat,“ vzpomínala poručnice.

Jasno měla hned poté, co si ověřila údaje o objednavateli přímo u operátora. „Ve smlouvě souhlasilo jen křestní jméno mojí schovanky a rodné číslo. Jak jsem ale slyšela příjmení, tak se vše vysvětlilo. Shodovalo se totiž s její biologickou matkou, uvedla tam dokonce i svoji adresu na Sokolovsku, protože součástí smlouvy bylo i zřízení pevné linky,“ pokračovala poručnice.

Bojí se exekuce

Ta dále zjistila, že smlouva byla uzavřena po telefonu z mobilního čísla, které už neexistuje. „Mě jen překvapilo, že nikdo nechtěl vidět ani občanku. Teď máme strach, aby na moji schovanku nepřišla třeba exekuce, kterou by na ni hodil někdo z její bývalé rodiny,“ upozornila.

K jednání na telekomunikační úřad je předvolaná na příští týden. „Mám připravené všechny podklady, které je snad přesvědčí o tom, že se moje schovanka stala obětí podvodu,“ uzavřela poručnice.

Mluvčí ČTÚ Martin Drtina nechtěl ke konkrétnímu případu sdělovat žádné informace. „Jde o živou věc, která je v běhu. Dokud řízení neskončí, nebudeme se vyjadřovat,“ vysvětlil. Potvrdil, že správní řízení probíhá na stejném principu jako soudní spor, což znamená, že je vedeno klasické dokazování.

„Důkazní břemeno je na tom, kdo návrh na správní řízení podal. V případě, že peněžitého plnění za služby se domáhá operátor, musí prokázat, že smlouva byla uzavřena na osobu, na kterou uzavřena být měla,“ sdělil Drtina.

Návrh mohou zamítnout

Podle něj je vždy klíčové, zda smlouva má všechny náležitosti a zda údaje k osobě v ní uvedené jsou správné. „V rámci správního řízení ale neřešíme trestněprávní rovinu, tedy jestli uzavřením smlouvy byl spáchán trestný čin,“ upozornil mluvčí ČTÚ.

Nevyloučil tak, že úřad nebude čekat na výsledek policejního vyšetřování. „Pokud budeme mít z ostatních důkazů za to, že tam nebyla uzavřena smlouva s osobou, se kterou být uzavřena měla, můžeme rovnou návrh operátora na zaplacení dlužné částky zamítnout,“ doplnil Drtina.

Také šetření kriminalistů se teprve rozjíždí. „Zajistili jsme už nějaké listiny a vyslechli několik osob. Doposud shromážděné důkazy nasvědčují tomu, že mohl být spáchán trestný čin,“ sdělila policistka Dagmar Brožová s tím, že obviněn zatím nikdo nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám