Hlavní obsah

Datovou schránku si za deset let aktivovalo 990 000 lidí

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je aktuálně zřízeno 990 000 datových schránek, které využívá 1,4 milionu lidí. A každý měsíc přibývají tisíce dalších. Kromě organizací a institucí, kterým provoz schránky ukládá zákon, si je lidé zřizují i dobrovolně. Těch je už 150 000.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Datové schránky letos slaví desáté výročí. Spuštěny byly totiž 1. července 2009, nicméně za „ostrý“ start je často označováno až datum 1. listopadu 2009. Do této doby bylo totiž zřízení pro firmy a organizace dobrovolné, zatímco s příchodem předposledního měsíce roku jim byly ze zákona aktivovány schránky automaticky.

Jak již bylo uvedeno výše, pro běžné uživatele je zřízení datových schránek dobrovolné. Jen v letošním roce se za prvních deset měsíců zvýšil počet uživatelů o 26 000, zatímco loni to bylo pouze 24 000.

Datovou schránku půjde zřídit dálkově. Ale až od příštího roku

Internet a PC
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Funkce postupně přibývají

Výhody, které systém nabízí, jsou totiž nepopiratelné. Počet nabízených služeb se navíc v průběhu let neustále rozšiřuje – uživatel si např. může nastavit obsluhu své schránky individuálně dle svých potřeb. Může filtrovat a třídit datové zprávy, zvolit si míru zabezpečení, nastavit si neomezenou platnost hesla, podávat faktury nebo daňové přiznání.

Přes datovou schránku lze zdarma a on-line vyřídit řadu úředních úkonů od výpisů z rejstříků přes žádost o rodičovský příspěvek, zjištění stavu bodového konta řidiče, změn v katastru nemovitostí až po daňové přiznání či žádosti o vystavení nových dokladů.

Uživatelé datových schránek nemusí svůj volný čas organizovat podle úředních hodin státních orgánů ani podle otevírací doby poštovní pobočky. Záleží jen na nich, zda a kdy odešlou či přijmou důležitou úřední korespondenci ze svého počítače či mobilního telefonu, a to třeba o půlnoci v pohodlí svého obývacího pokoje či z notebooku na dovolené u moře.

Foto: Právo

Úřady musí s lidmi komunikovat přes datovou schránku

Pokud má člověk nebo firma zřízenou datovou schránku, mají povinnost komunikovat jejím prostřednictvím veškeré orgány veřejné moci, tedy městské a obecní úřady, státní zastupitelství, policie i soudy.

O tom, že ne vždy to však platí, se před lety přesvědčil na vlastní kůži pan Michal Šídlo. Protože se nezdržoval v místě trvalého bydliště, zřídil si datovou schránku. Policie si to však neověřila a předvolání k soudu kvůli neplacení výživného mu poslala klasicky poštou. Kvůli úřednickému šlendriánu tehdy dokonce skončil ve vězení.

Datová schránka přivedla muže až do vězení

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám