Hlavní obsah

Čína cenzuruje Skype, sporné vzkazy archivuje

TORONTO

Čínské úřady se zaměřily na oblíbenou internetovou službu Skype. Číňané vytvořili databázi „citlivých slov“ a zprávy s nimi nejen blokují, ale dokonce ukládají. V současné době je uloženo asi 150 000 zpráv se slovy, jako jsou demokracie, Tibet nebo s názvem zakázaného duchovního hnutí Falun Kung. Uvedli to výzkumníci skupiny Citizen Lab z torontské univerzity.

Článek

V Číně je služba Skype provozována pod názvem Tom-Skype americkou společností eBay a čínskou firmou TOM Online. Právě ta podle kanadských vědců provádí monitorování zpráv pro čínské úřady. Kanaďané upozorňují, že záznamy často obsahují osobní údaje nebo k nim nabízejí přístup přes uživatelské jméno.

Podle Citizen Lab TOM provádí extenzivní monitorování jen s malým ohledem na bezpečnost a soukromí uživatelů služby Skype.

Skype se brání

Prezident společnosti Skype Josh Silverman ale tvrdí, že o monitorování internetu v Číně všichni dobře ví a že TOM Online jen „použil procedury, které odpovídají místním zákonům a regulačním opatřením“.

Doplnil, že tyto regulace skutečně vyžadují monitorovaní a zablokování zpráv obsahující určitá slova, které čínské úřady považují na útočné. Prověří ale, co společnost TOM vedlo ke změně přístupu a k tomu, že nyní tyto podezřelé zprávy začala archivovat.

Společnost Skype je další firmou, která čelí kritice ochránců lidských práv, že dodržuje čínské restriktivní zákony. Těmto výtkám již čelil Google, Yahoo a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám