Hlavní obsah

Česko se posunulo mezi nebezpečné země, počítačových hrozeb přibylo

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárůst počítačových útoků a virů v našich končinách zaregistrovali experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point. Kvůli tomu se Česká republika posunula mezi méně bezpečné země, alespoň co se kyberkriminality týče.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Každý den jsou po celém světě detekovány desítky milionů kyberútoků, nevyhýbají se vcelku logicky ani tuzemsku. „Česká republika se dále posouvala mezi méně bezpečné země, o 15 míst až na 35. příčku,“ komentoval nejnovější statistiky Peter Kovalčík, bezpečnostní expert Check Pointu.

U našich východních sousedů je situace výrazně lepší. „Slovensko se také posouvalo nežádoucím směrem, o 8 příček, přesto mu v lednu patřila až 70. pozice,“ konstatoval bezpečnostní expert. Čím výše jsou totiž země v žebříčku umístěny, tím horší bezpečnostní situace v daném státě panuje, alespoň tedy co se kybernetických hrozeb týče. A pochopitelně i naopak.

Bankovních virů dramaticky přibylo, bijí na poplach bezpečnostní experti

Bezpečnost

„Na prvním místě v Indexu hrozeb skončil nově Katar, který na druhou pozici odsunul Bhútán. Mezi nebezpečnější země nejvýrazněji poskočila Dominikánská republika, o 26 příček až na 10. pozici. Opačným směrem se nejvíce posunul Nepál, kterému v prosinci patřila 13. pozice a v lednu až 59. místo,“ doplnil Kovalčík.

Vůbec nejrozšířenější bezpečnostní hrozbou se stal v uplynulém měsíci Emotet. Jde o modulární trojan, který se sám umí šířit.

„Emotet byl využíván jako bankovní trojan a také pro šíření dalších malwarů a škodlivých kampaní. Používá řadu metod a technik, aby nebyl odhalen. Navíc může být šířen prostřednictvím spamu, který obsahuje škodlivé přílohy nebo odkazy,“ podotkl bezpečnostní expert.

Nejrozšířenějším virem byl v lednu Emotet. Zásahu FBI a Europolu navzdory

Bezpečnost

Druhá příčka patří škodlivému kódu Phorpiex. Je to botnet, který šíří další škodlivé kódy prostřednictvím spamových kampaní. Phorpiex je využíván i v kampaních zaměřených na sexuální vydírání.

Trojlístek nejrozšířenějších virů uzavírá bankovní trojan Trickbot, který je neustále vylepšován, takže je flexibilní a lze jej využít jako součást víceúčelových kampaní.

Reklama

Související články

Hacker se snažil otrávit vodu na Floridě

Šerif z floridského města Oldsmar má plné ruce práce s vyšetřováním hackerského útoku na tamní vodárnu. Zatím neznámý hacker se totiž snažil využít vzdálený...

Výběr článků

Načítám