Hlavní obsah

Češi patří v bankomatech na kryptoměny mezi světovou špičku

Česká společnost General Bytes je druhým největším výrobcem kryptoměnových bankomatů na světě s podílem na trhu 30,6 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnil server coinfox.info s odvoláním na údaje od Coin ATM Radar. Podle zprávy je nyní na světě více než 4100 bankomatů poskytujících služby pro nákup a prodej bitcoinů a dalších kryptoměn.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bankomat na bitcoiny (ilustrační foto)

Článek

Navzdory poklesu trhu s kryptoměnami, se počet těchto bankomatů za rok více než zdvojnásobil. Loni na počátku prosince bylo podle Coin ATM Radar v provozu jen 1893 bankomatů. Každý den se ve světě instaluje sedm nových strojů.

Téměř tři čtvrtiny bankomatů se nachází v Severní Americe. Lídrem jsou Spojené státy, kde je zhruba 2300 strojů, tedy více než polovina všech kryptoměnových bankomatů na světě.

Dalších 620 jich je v Kanadě. Na třetím místě je Rakousko s 263 bankomaty. Rakousku se podařilo z třetí pozice sesadit Británii.

V Česku je 65 kryptoměnových bankomatů

V České republice je podle údajů Coin ATM Radar celkem 65 kryptoměnových bankomatů. Nejvíce jich je v Praze, celkem 40.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Největším výrobcem kryptoměnových bankomatů je firma Genesis Coin se sídlem v Portoriku. Její podíl na trhu je 31,8 procenta. Třetí je pak americká firma Lamassu s podílem 10,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám