Hlavní obsah

Cenzuru internetu většina Čechů nechce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon o hazardních hrách, který v pondělí podepsal prezident Miloš Zeman, stále nepřestává budit emoce. Jeho odpůrci upozorňují na to, že přinese cenzuru internetu – ministerstvo financí totiž bude schopné zablokovat prakticky kteroukoliv webovou stránku. S jakoukoliv cenzurou internetu přitom nesouhlasí drtivá většina tuzemských uživatelů.

Foto: repro prichazicenzor.cz

Webové stránky prichazicenzor.cz

Článek

Cenzury a zdražení internetového připojení se obává 97,3 % tuzemských uživatelů. Naopak tato problematika je lhostejná pouze 2,7 % lidí. Vyplývá to z ankety, kterou pořádala iniciativa Přichází cenzor na svých webových stránkách a ve které hlasovalo už více než 20 000 lidí.

Iniciativa Přichází cenzor vznikla letos v květnu v souvislosti s návrhem zákona o hazardních hrách.

Doposud se k iniciativě přidalo více než 230 českých společností a organizací – například Seznam.cz, Český telekomunikační úřad (ČTÚ), Dial Telecom či Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR). Bez nadsázky se tak dá říci, že jinak rozpolcený digitální trh se díky zákonu o hazardních hrách sjednotil.

Zákon může spustit lavinu

"Naším cílem je upozornit na to, co špatného zákon přinese. Proto jsme oslovili senátory, kteří s tímto zákonem nesouhlasí, a připravujeme ve spolupráci s nimi návrh na zrušení této problematické části zákona. Jsme si vědomi, že se v případě tohoto zákona jedná o precedentní rozhodnutí, které může mít dalekosáhlé důsledky, a proto se mu musíme bránit,“ uvedl Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC, které stojí za iniciativou Přichází Cenzor.

Představitelé iniciativy již dříve upozornili na to, že v celém sporu nejde jen o hazardní hry. Chystaný zákon by totiž mohl být jen špičkou ledovce. „Jde tady o princip. Když dovolíte blokovat stránky jednomu, budou to chtít další,“ varoval právník a ředitel společnosti Internet Info Marek Antoš.

„Zákon o hazardu může spustit lavinu, kdy různé úřady v Česku budou žádat po vzoru ministerstva financí vytváření seznamů pro blokování webových stránek, které se budou týkat jejich oborů,“ doplnil Filip.

Argumentace ministerstva je chybná

Podepsaným společnostem a organizacím vadí především blokační paragraf 82, který je součástí zákona o hazardních hrách. Podle něj provozovatel internetového připojení bude muset vypnout stránku, kterou úředníci ministerstva umístí na seznam nepovolených internetových her.

Ministerstvo financí přesto zákon dlouhodobě brání a obhajuje ho tím, že podobné modely blokace již dávno fungují v zahraničí. Zástupce generálního ředitele Seznam.cz Michal Feix nicméně zdůraznil, že ministerstvo financí argumentuje chybně.

„Ministerstvo toto cenzurní opatření obhajuje inspirací v Dánsku či ve Francii. V obou těchto zemích ale návrh na blokaci internetové stránky přezkoumává další nezávislá instituce. Návrh přitom rovněž zavádí dostatečně účinné opatření formou blokování plateb, což je mnohem efektivnější než kontroverzní cenzurní řešení. Zůstává otázkou, proč ministerstvo financí na možnost rozhodovat o bytí a nebytí internetových stránek v České republice tolik tlačí,“ uvedl Feix.

Zdraží internet?

Zákon o hazardu zatíží také samotné poskytovatele internetového připojení. Budou si totiž muset pořídit zařízení, pomocí nichž budou schopni stránky blokovat. Pro některé menší firmy by mohly být takové náklady dokonce likvidační, jak již dříve varoval předseda Pirátské strany Ivan Bartoš. [celá zpráva]

Druhou možností je, že zmiňované náklady rozúčtují poskytovatelé připojení mezi zákazníky. „Zákon s sebou může přinést i zdražení internetu a to bude mít dopad jak na koncové uživatele, tak ve svém důsledku také na ty, kteří se o jeho šíření starají. Rád bych zde apeloval na všechny, kteří můžou oslovit své senátory, aby tak co nejdříve učinili. Z pohledu rozvoje a dostupnosti internetu a svobody s ním spojené nám zákon nepřinese nic dobrého," varoval Miloslav Sova ze spolku Internet pro všechny, který je jedním ze subjektů podporujících iniciativu za neschválení zákona omezujícího svobodu internetu.

Všechna rizika spojená s novým zákonem o hazardu i znění celého zákona je možné dohledat na webových stránkách prichazicenzor.cz.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby ministerstvo financí mělo pravomoc blokovat webové stránky?
Ano
6,5 %
Ne
92,7 %
Nezajímá mě to
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2629 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám