Hlavní obsah

Bitcoin se propadl až na 43 000 dolarů. Před týdnem přitom stál 58 000

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další výrazný propad zaznamenal v uplynulých dnech bitcoin. V neděli se dokonce jedna virtuální mince obchodovala za pouhých 43 119 dolarů (935 380 Kč), přitom ještě před týdnem byl kurz naopak rekordních 58 332 dolarů (1 265 400 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

V pondělí ráno byl kurz 46 915 dolarů, což odpovídá 1 017 730 Kč. I když je to o více než tři tisíce dolarů (65 070 Kč) víc než v neděli, stále je to výrazně méně než před týdnem. Na druhou stranu na začátku února nedosahovala hodnota nejznámější kryptoměny na světě ani hranice 40 000 dolarů (867 680 Kč).

Bitcoin se nabízí za milion korun. Tesla vystřelila kurz do nebes

Internet a PC

Kurz začal dramaticky růst v druhém únorovém týdnu, kdy Tesla nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Podle agentury Bloomberg to nasvědčuje tomu, že by bitcoin mohla Tesla začít přijímat jako platební prostředek. Kurz následně začal stoupat i přes drobné výkyvy o tisíce dolarů každý den, až dosáhl výše zmiňovaného 58tisícového rekordu. Následně ale začal velmi rychle ztrácet.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Jak se těží bitcoiny a další kryptoměny

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá.

Platí to také o těžařích, kvůli kterým se prakticky celý svět potýká s nedostatkem grafických karet. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin se propadl o 11 tisíc dolarů

Po rekordním kurzu strmý propad, bitcoin zažil největší pád za celý měsíc. Hodnota klesla za uplynulých 24 hodin o bezmála 11 000 dolarů (233 760 Kč). Jedna...

Výběr článků

Načítám