Hlavní obsah

Bitcoin pokořil hranici 40 tisíc dolarů, za týden posílil o více než 200 tisíc korun

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek večer se kurz bitcoinu vůbec poprvé přehoupnul před hranici 40 000 dolarů (856 280 Kč). Za uplynulých sedm dní tak nejznámější kyberměna na světě posílila o 10 000 dolarů (214 070 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Minulý týden v pátek se jedna virtuální mince obchodovala za 29 712 dolarů (635 980 Kč). Za poslední týden ale kurz posiloval prakticky každý den o jen těžko uvěřitelné dva tisíce dolarů, což odpovídá 42 830 Kč.

Už ve čtvrtek večer se tak hodnota vyhoupla až na 40 324 dolarů (863 500 Kč), což je zatím absolutní rekord. V pátek ráno byl kurz sice o něco nižší, ale stále jde o jednu z nejvyšších hodnot v celé historii bitcoinu. Jedna mince se obchodovala za 38 914 dolarů (833 730 Kč).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Kurz přitom neroste pouze v případě bitcoinů, ale také u dalších kybernetických měn, a to často i o desítky procent během jediného dne. Řeč je například o mincích maker, XRP, stellar, nano, siacoin či decentraland. Alespoň o jednotky procent se nicméně zvýšil kurz prakticky u všech kyberměn, poklesy kurzu jsou spíše výjimečné.

I díky tomu ve čtvrtek celková hodnota trhu s virtuálními mincemi vůbec poprvé v historii překonala hranici jednoho bilionu dolarů (21,4 bilionu Kč). Vyplývá to z informací společnosti Coindesk.

Ekonom: Růst ceny strhnul mánii, proto bitcoin tak raketově vystřelil

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám