Hlavní obsah

Apple odhalil nové iPhony. Láká i na obří iPad a chytřejší TV

Novinky, mif
Aktualizováno

Záplavu novinek si pro fanoušky připravila společnost Apple. V Divadle Billa Grahama v americkém San Francisku ve středu večer obměnila téměř celé své portfolio. K vidění byl úplně nový iPad Pro, vylepšené iPhony 6S a 6S Plus, ale také multimediální centrum Apple TV, které má chytré televizory proměnit v ještě chytřejší. Americký gigant nezapomněl ani na hodinky Apple Watch.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Apple iPad Pro

Článek

Úvodního slova tiskovky se již tradičně zhostil šéf Applu Tim Cook. „Nastartovali jsme neuvěřitelné tempo inovací. A proto bychom vám nyní chtěli říct více o tom, jakým směrem se budeme ubírat,“ prohlásil.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Jako první se zástupci amerického počítačového gigantu věnovali chytrým hodinkám Watch. Ty se naučí zcela nové funkce, například je bude možné propojit s akčními kamerami GoPro – snímaný obraz se bude bezdrátově přenášet přímo na malý displej hodinek.

Přibude i celá řada aplikací, chybět nebude například Facebook Messenger, který půjde obsluhovat přímo z hodinek.

Apple navíc navázal spolupráci s francouzskou firmou Hermès, která se specializuje na výrobu luxusních předmětů a módních doplňků. Chytré hodinky s logem nakousnutého jablka tak bude možné nově dostat i s luxusními koženými pásky. Díky nim se změní takřka k nepoznání, na produktových fotografiích vypadají fantasticky.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Jablečné hodinky s pásky od společnosti Hermès

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Apple Watch budou podporovat Facebook Messenger

Největší iPad v historii

Hned další novinka si na slavnostním večeru vysloužila obrovský potlesk. Přestože ve středu měly být hlavním lákadlem nové iPhony, americký počítačový gigant zároveň ukázal zcela nový iPad. Má největší obrazovku, jaká byla zatím kdy u jablečného tabletu k vidění.

Novinka se jmenuje iPad Pro. A jak už samotný název napovídá, bude patřit k tomu nejvýkonnějšímu, co kdy americký počítačový gigant vyrobil. Cílí hlavně na náročnější uživatele.

Displej má úhlopříčku 12,9 palce a rozlišení 2732 x 2048 obrazových bodů. Doposud přitom Apple u svých tabletů nabízel pouze 9,7 nebo 7,9 palce.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Apple iPad Pro

Aby bylo možné takto velkou obrazovku pohodlně ovládat, bude k dispozici speciální stylus zvaný Pencil. Jde v podstatě o speciální tužku pro kapacitní displeje, jež umožní daleko přesnější ovládání. Vhod jistě přijde i grafikům, kterým na iPadu výrazně usnadní editační práce.

Volitelně bude k modelu iPad Pro možné dokoupit také speciální obal, který bude sloužit jako klávesnice a podstavec v jednom. S novinkou tak americký počítačový gigant nebude konkurovat pouze tabletům, ale také klasickým notebookům.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Nový stylus pro ovládání iPadu Pro a klávesnice ukrytá v tabletu

Uvnitř tabletu tepe nový procesor Apple A9X, který je podle zástupců Applu 1,8krát rychlejší než předchozí generace. Grafický výkon má u novinky narůst dvojnásobně.

„Apple iPad Pro je rychlejší než 80 % přenosných počítačů, které se prodávaly v uplynulých 12 měsících,“ pochlubil se na tiskovce šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller. I přes nárůst výkonu by se měl přístroj obejít bez elektrické zásuvky až deset hodin.

Podpora MS Office

Na slavnostním večeru tak trochu překvapivě vystoupil i Kirk Konigsbauer, který v Microsoftu vede tým lidí okolo kancelářského balíku Office. A důvod? Office bude plně podporován na novém iPadu Pro a uzpůsoben pro pohodlné dotykové ovládání.

Kromě kancelářského balíku od Microsoftu na něm poběží také plnohodnotná verze grafického editoru Photoshop.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Kirk Konigsbauer z Microsoftu ukazuje, jak na novém iPadu funguje kancelářský balík Office.

Z výbavy iPadu Pro se sluší vyzdvihnout také osmimegapixelová kamera či podpora rychlých datových přenosů LTE. Potěší také přítomnost hned čtyř reproduktorů pro věrnější zprostředkování prostorového zvuku.

Apple iPad Pro se bude prodávat za 799 dolarů, což je v přepočtu necelých 20 000 korun. Vzhledem k cenové politice amerického počítačového gigantu však bude nejspíš cena na tuzemském trhu o několik tisíc vyšší.

Apple vylepší také svůj iPad mini, který nyní nese již pořadové číslo čtyři. Schiller jej na tiskovce představil bez nadsázky jednou větou, bude to ten velký a výkonný iPad Air 2 nacpaný v menším těle. Ten se bude prodávat za 399 USD, tedy v přepočtu necelých deset tisíc korun.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Ceny nových iPadů

Apple TV bude chytřejší

Velkého vylepšení se dočkalo i multimediální centrum Apple TV. Už minulá generace byla v podstatě malá krabička, která disponovala WiFi modulem, ethernetovým portem a HDMI výstupem. U televizoru nahrazovala funkce multimediálního centra.

A přesně to umí také novinka, ale zároveň je výrazně chytřejší. Je do ní totiž možné instalovat nejrůznější aplikace z internetového obchodu Applu. Snadno tak u televizoru může fungovat klidně jako televizní konzole.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nové multimediální centrum Apple TV

Aby bylo ovládání pohodlnější, vybavil ji americký počítačový gigant zbrusu novým ovladačem. Ten má kromě několika tlačítek také speciální dotykovou plochu, jež funguje v podstatě jako touchpad u notebooků.

Je důležité zmínit, že tento ovladač bude mít zabudovaný mikrofon. K čemu je to dobré? Apple TV je nově vyzbrojena virtuální asistentkou Siri, kterou mohou fanoušci přístrojů s logem nakousnutého jablka znát již z iPhonů a iPadů. Prostřednictvím ní je možné na malém multimediálním centru ovládat některé funkce, ale zároveň ji nechat plnit různé úkoly.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Virtuální asistentka Siri na Apple TV zodpoví jakýkoliv dotaz. Třeba jaké bude počasí.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Jedna z her pro Apple TV

Jak to funguje v praxi, ukázali zástupci Applu přímo na pódiu. „Cože říkala ta herečka?“ stačí položit dotaz. Siri automaticky přeskočí v přehrávaném filmu na začátek hereččina monologu. Takhle podle Applu vypadá budoucnost TV.

Apple TV by se měla na pultech obchodů objevit v průběhu října za cenu od 149 USD, tedy v přepočtu necelé čtyři tisíce korun.

Menší a větší iPhone

Jako zlatý hřeb večera si vedení Applu nechalo nové iPhony. „Jsou to ty nejneuvěřitelnější telefony, jaké jsme kdy vyrobili,“ neskrýval své nadšení Schiller. Dle očekávaní jde o menší iPhone 6S a větší 6S Plus.

Obě novinky jsou svým vzhledem prakticky k nerozeznání od loňských modelů. Nabízejí ale samozřejmě řadu nových vychytávek.

Asi tou nejdůležitější je nová technologie 3D Touch. Jde v podstatě o totožnou novinku, kterou u své vlajkové lodi ukázala minulý týden společnost Huawei. [celá zpráva]

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nové iPhony 6S a 6S Plus

Jde v podstatě o schopnost dotykového panelu rozlišovat intenzitu dotyku. Silnějším dotykem bude možné například vyvolat nabídku rychlých funkcí. V e-mailové schránce je takto možné zase zobrazit náhled přijaté zprávy, aniž by ji bylo nutné odesílat. Technologie 3D Touch by tak měla především usnadnit ovládání iPhonů.

Úhlopříčky displejů jsou stejné jako u předchůdců. Menší verze 6S má tak 4,7palcový displej s rozlišením 1334 x 750 pixelů, větší 6S Plus 5,5palcový displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Krycí sklo obrazovky by však mělo být výrazně odolnější než u loňských modelů.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Nové iPhony se budou nabízet také v růžovém zlatě

Použit byl u nových iPhonů nový 64bitový čip A9, který má proti předchozí generaci s pořadovým číslem osm o 70 % větší výkon. Grafika je podle zástupců amerického počítačového gigantu rychlejší dokonce až o 90 %.

Vylepšení se u nových iPhonů dočkaly také fotoaparáty. Ten na zadní straně má rozlišení 12 megapixelů a dokáže zaznamenávat video ve 4K rozlišení. Přední kamera, která bude primárně sloužit pro videohovory, má pak rozlišení pět megapixelů.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Seznam vylepšení, které přinášejí nové iPhony

U přední kamerky je zajímavé to, že při focení autoportrétů, či chcete-li selfies, je možné nechat rozsvítit displej na maximum. Apple tak vykompenzuje chybějící přisvětlovací diodu na čelní straně a výsledek bude nejspíše i o něco lepší než u konkurenčních řešení.

Kromě tradičních třech barevných provedení – stříbrné, černé a zlaté – se budou nové iPhony nabízet také v růžově zlatém provedení. Je zřejmé, že s poslední zmiňovanou barvou se Apple bude snažit zaujmout něžnější pohlaví.

Oba nové iPhony nabídne Apple v USA jako službu.

V první vlně se nové iPhony začnou prodávat už 25. září, zda budou od tohoto data dostupné také v České republice, však zástupci Applu neprozradili.

Co se cen týče, s dvouletým závazkem u operátora bude v USA startovat cena levnějšího modelu iPhone 6S na 199 dolarech (4900 Kč), u iPhonu 6S Plus pak na 299 dolarech (7300 Kč). Nedotované ceny zatím prozrazeny nebyly.

Zajímavě se Apple postavil k nabídce nových iPhonů v USA. Obě novinky a zároveň i starší verze 6, 6 Plus a 5S nabídne lidem jako službu. Jak to bude fungovat v praxi? Zákazník zaplatí 27 dolarů (650 Kč) měsíčně a dostane iPhone 6S, který nadcházející rok snadno vymění za novější model. Jde tedy o podobný model, jako představuje operativní leasing u automobilů.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Dotované ceny nový iPhonů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám