Hlavní obsah

Vypnout bezdrátová připojení nestačí

Novinky, Petr Blažek (Zdroj: eset.cz)

Ani vypnutí wi-fi nedokáže zabránit bezdrátovému úniku dat. Vědci našli způsob, jak na dálku přečíst data přenášená mezi procesorem a pamětí počítače.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Nenápadný malware v napadeném počítači dokáže znásobit elektromagnetické vlnění, související s přenosem dat mezi procesorem a pamětí počítače do takové míry, že přenášená data je možné zachytit i na vzdálenost 30 metrů.

To v případě využití specializovaného přijímače; na menší vzdálenost stačí jakýkoli smartphone, vybavený příslušnou aplikací. Objem dat, který je možné takto přenést a zachytit, je jen velmi limitovaný. Na citlivé údaje typu jméno a heslo však podle autorů objevu stačí.

Pokud se zjištění vědců - objev učinili výzkumníci z izraelské univerzity Bena Guriona v Tel Avivu - potvrdí jako skutečná hrozba, bude to představovat další ohrožení IT bezpečnosti. Dosud měli bezpečnostní experti za to, že počítače, připojené do zabezpečené sítě a se zakázanou bezdrátovou konektivitou, není potřeba dále chránit. Nyní se však může ukázat, že je nebezpečné, aby se v blízkosti chráněných počítačů vyskytovaly nekontrolované smartphony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám