Hlavní obsah

Vyhráli jste iPhone! Trik podvodníků poznají jen pozorní

Novinky, mif

V posledních týdnech se českým internetem opět začaly šířit podvodné soutěže pod hlavičkou společnosti Seznam.cz, ve kterých počítačoví piráti slibují hodnotné výhry. Ve skutečnosti se však od důvěřivců snaží získat důvěrné informace, v některých případech je dokonce připravit o peníze.

Foto: Seznam.cz

Ukázka podvodné výherní obrazovky

Článek

Falešné soutěže, ve kterých kyberzločinci zneužívají logo a maskota české internetové jedničky, se šířily internetem už v loňském roce. Novinky.cz před nimi varovaly již v říjnu. [celá zpráva]

Počítačovým pirátům se je však patrně vyplácí nasazovat znovu a znovu, neboť v posledních týdnech se internetem opět šíří podobné soutěže jako lavina. Je to dáno i tím, že podle nejstřízlivějších odhadů se na tento trik nachytaly přinejmenším stovky lidí.

Podvodníci slibují různé ceny, hlavním lákadlem je však nový iPhone 7. „Po odklikání odpovědí na otázky, a to klidně i špatných, je uživatel informován o údajné rezervaci výhry a následně přesměrován na adresu, na které je požadováno vyplnění telefonního čísla,“ uvedl Pavel Bašta, analytik Národního bezpečnostního týmu CSIRT.CZ.

„Na konci stránky je ale drobným textem uživatel informován o tom, že registrací svého telefonního čísla souhlasí s podmínkami předplatného v ceně 99Kč za týden, poskytovaného společností DIMOCO, na kterou v roce 2012 podal Český telekomunikační úřad žalobu a v současné době je také v hledáčku České obchodní inspekce,“ doplnil Bašta.

Různé varianty podvodů

V některých podvodných soutěžích, ve kterých se útočníci vydávají za zástupce společnosti Seznam, jde zase o osobní údaje. Když je kyberzločinci od uživatele vylákají, mohou je zneužít k dalším útokům nebo je prodat na černém trhu.

Foto: Seznam.cz

Ukázka podvodné výherní obrazovky

Pozornější uživatelé si přitom mohou všimnout, že jde o podvod. Soutěž totiž nikdy neběží na webu české internetové jedničky, ale na úplně jiných stránkách. Některé nabídky navíc obsahují i celou řadu pravopisných chyb a špatně vyskloňovaná slova. Na podobné soutěže by uživatelé neměli vůbec reagovat.

Zástupci společnosti Seznam.cz se od podvodu distancovali již dříve. „Buďte obezřetní při otvírání neznámých odkazů a všímejte si toho, kam směřují. U zpráv, které vybízejí k transakcím, platí tato rada dvojnásob. Neznámé přílohy neotvírejte a v případě, že je počítač infikován, využijte antivirový program a nezvaného útočníka odstraňte,“ poradil uživatelům Martin Kožíšek, manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz.

Informovat o podobných soutěžích mohou lidé zástupce Seznamu na e-mailové adrese seznamsebezpecne@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám