Hlavní obsah

Viry jsou na ústupu. Na tyto by si ale majitelé Androidu měli dát pozor

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tradičně jsou před letními prázdninami škodlivé kódy na ústupu. Přesto existují škodlivé kódy pro zařízení s Androidem, na které by si měli dát majitelé přístrojů s tímto operačním systémem pozor. Přehled těch nejrozšířenějších hrozeb pro platformu od Googlu sestavili bezpečnostní experti z antivirové společnosti Eset.

Foto: Reuters

Google Android

Článek

Mírný pokles detekcí škodlivých kódů nepředstavuje důvod k optimismu. Podle bezpečnostních expertů je způsoben tím, že byla v minulých týdnech odhalena řada virů, což práci kyberzločinců ztížilo. Zároveň jim to ale dalo prostor, aby pracovali na pokročilejších verzích svých stávajících virů.

„Podobný pokles vídáme před letní sezonou běžně. Za období zvýšených útoků na mobilní telefony bych označil prázdniny a období okolo svátků. Očekávám, že během letních měsíců objem škodlivého kódu bohužel opět poroste. Očekávat můžeme zejména bankovní malware,“ popsal aktuální vývoj Martin Jirkal, vedoucí analytického oddělení v pražské pobočce Esetu.

Nejrozšířenější hrozba

Podle statistik této antivirové společnosti byl vůbec nejvýraznější hrozbou v minulém měsíci stalkerware Cerberus. Bezpečnostní experti jej zachytili ve stejnojmenné aplikaci, kterou útočníci vydávají za nástroj pro nalezení odcizeného zařízení a rodičovské kontroly.

„Aplikaci je možné stáhnout výhradně z neoficiálního zdroje a lze ji v zařízení oběti skrýt. Stalker pak může pomocí SMS příkazů sledovat digitální aktivity oběti – například číst SMS, kontrolovat hovory, zapínat GPS a podobně,“ varoval Jirkal.

V květnu zachytili bezpečnostní experti také nebývalý nárůst trojského koně Triada, a to až o 47 %. „Tento obrovský skok dokazuje, že útočníci Česko vnímají jako lukrativní cíl, přestože nyní objem útoků stagnuje. Významná část vývojářů dosavadního malware se stáhla, ale obratem je nahradili útočníci s jinými škodlivými kódy,“ podotkl bezpečnostní expert.

Obávaný trojan Triada opět na scéně, majitele smartphonů připraví o peníze

Bezpečnost

„Hlavní funkcí Triady je manipulace s finančními transakcemi v legitimních aplikacích. Peníze za nákupy v aplikacích tak putují do kapes útočníků. Tyto transakce totiž nejsou tak přísně chráněné jako například internetové bankovnictví. Ve starších verzích také Triada šířila nevyžádanou reklamu,“ doplnil Jirka.

Třetí příčka patří škodlivému kódu Agent.CJG, který zneužívá populární aplikace a hry. Konkrétně tohoto trojského koně si uživatelé stáhli společně s aplikací Triky na GTA V. Útočníci tedy jednoduše využili toho, že zájem o tuto hru trhá rekordy i po letech od uvedení na trh.

TOP10 kybernetické hrozby pro Android v ČR – květen 2021:
1.Android/Monitor.Cerberus application (3,63 %)
2.Android/Triada trojan (2,63 %)
3.Android/Agent.CJG trojan (2,48 %)
4.Android/TrojanDropper.Agent.HQQ trojan (2,45 %)
5.Android/Monitor.Guardian application (2,25 %)
6.Android/Agent.CJN trojan (1,68 %)
7.Android/Monitor.Androidlost application (1,24 %)
8.Android/TrojanDropper.Agent.HHB trojan (1,21 %)
9.Android/TrojanDropper.Agent.GUW trojan (1,18 %)
10.Android/Monitor.Traca application (1,15 %)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám