Hlavní obsah

Pozor na nelegální kopie her. Viry se v nich objevují stále častěji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti varovali už v létě, že se prostřednictvím nelegálních kopií her šíří škodlivé kódy. Situace navíc stále graduje, jak upozornili výzkumníci z Avast Threat Labs. Ti popsali hned dva škodlivé kódy, které využívají kyberzločinci při útocích na hráče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednou z hrozeb, se kterou se hráči mohou v poslední době setkat, je BloodyStealer. Jak už tento anglický název napovídá, tento nezvaný návštěvník krade informace – například cookies, přihlašovací jména, hesla, platební informace, ale také herní relace.

Hackeři jdou po hráčích. A vyplácí se jim to

Bezpečnost

„Zločinci odcizí autentifikační token herní relace a ten použijí k přihlášení se ke známým herním službám za svou oběť, čímž získají plnou kontrolu nad jejím účtem. BloodyStealer byl zaznamenán například na platformě Bethesdy, EA Originu, Epic Games Storu nebo Steamu. Dobré herní účty poté mohou jednoduše prodat,“ prohlásil Christopher Budd z Avastu.

Stejně tak mohou podle něj prodat předměty, které hráči za svou dobu hraní nasbírali či nakoupili. „Jde sice o virtuální věci, ale platí se za ně reálnými penězi. Například dobrý meč, na který jste šetřili nebo farmili několik měsíců, aby konečně padnul, může být v několika vteřinách nenávratně pryč,“ konstatoval Budd.

Nebezpečný Crackonosh

Vrásky na čele hráčům může udělat také škodlivý kód Crackonosh. „Tento malware se nachází v mnoha cracknutých kopiích her, kterým někteří dávají přednost před legální koupí. Spolu se stažením nejnovějších herních hitů však hráči stáhnou také malware,“ uvedl bezpečnostní expert.

„Crackonosh na počítač nainstaluje těžařský program, který na počítači tajně započne těžbu kryptoměny Monero do peněženek autorů malwaru. Musíme uznat, že dostat Crackonosh na herní počítače není vůbec hloupým tahem. Právě zanícení hráči mnohdy mívají ty nejvýkonnější počítače, které jsou k těžbě kryptoměn třeba. Kromě toho malware vypne všechny bezpečnostní softwary a aktualizace, systém se tím stane zranitelným pro další útoky a zároveň zůstává Crackonosh neobjeven,“ uzavřel Budd.

Nejčastěji se zmiňované škodlivé kódy šířily v zahraničí, není ale vyloučeno, že se s nimi setkají také hráči v tuzemsku.

V jakých nelegálních kopiích her byly objeveny viry:
NBC 2K19
Grand Theft Auto V
Far Cry 5
The Sims 4 Seasons
Euro Truck Simulator 2
The Sims 4
Jurassic World Evolution
Fallout 4 v edici GOTY
Call of Cthulhu
Pro Evolution Soccer 2018
We Happy Few
Zdroj: Avast Threat Labs

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám