Hlavní obsah

Počítačoví piráti se chystají na větší útok. Využívají chybu routeru

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví piráti chystají větší útok zaměřený na routery – brány do světa internetu, které jsou využívány v domácnostech i firmách. Menší útoky, které mají za cíl zmapovat terén, odhalil Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ. Při kybernetických nájezdech jsou přitom využívány chyby v routerech, takže uživatelům nepomůže ani dobře zabezpečený počítač.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ve chvíli, kdy získají počítačoví piráti kontrolu nad routerem, mohou plně monitorovat síťový provoz a dokonce jej i měnit.

Článek

Chyby, které mohou počítačoví piráti zneužít, se objevily na routerech značek Netgear, Linksys a Cisco. Uvedl to server Security Affairs s tím, že není vyloučeno, že postižených značek je v konečném důsledku daleko více.

„V posledním týdnu monitorujeme každý den více než 100 útoků na routery, které jsou zapojené do výzkumného projektu Turris,“ varoval bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Oťukávají terén před větším útokem.
bezpečnostní analytik Pavel Bašta

Podle něj to nasvědčuje tomu, že si kyberzločinci pouze „oťukávají terén před větším útokem“. Zaměřují se totiž na chybu, která jim umožňuje převzít kontrolu nad touto bránou do světa internetu. Nepotřebují ani znát přístupová hesla, speciálně upravený malware je dokáže obejít a vyresetovat do defaultního nastavení, popsal chování nezvaného návštěvníka bezpečnostní expert Johannes Ullrich na diskuzním fóru sans.edu.

„Pokud se informace o novém malwaru potvrdí, můžeme očekávat, že bude napaden i určitý počet zařízení v ČR. Ve spolupráci s týmem projektu Turris budeme nyní bedlivě sledovat podezřelé aktivity a pokud bychom zaznamenali jejich nárůst, budeme veřejnost informovat,“ podotkl Bašta.

Ve chvíli, kdy získají počítačoví piráti kontrolu nad routerem, mohou plně monitorovat síťový provoz a dokonce jej i měnit. Přesně takovým způsobem probíhal i útok z letošního května. [celá zpráva]

Virus v routeru dokáže napáchat pěknou neplechu

Když se nezvaný návštěvník zabydlel v routeru, zablokoval na všech připojených počítačích internetové připojení a automaticky vyzýval uživatele k instalaci aktualizace flash playeru. Snažil se tak vzbudit dojem, že stránky nejdou spustit právě kvůli neaktuálnosti modulu pro přehrávání flashe.

Výzvy k aktualizaci se přitom zobrazovaly i po zadání regulérních webů, jako jsou například Seznam.cz a Google.com, což mohlo některé uživatele uvést v omyl. Zobrazování hlášek i na regulérních webech bylo možné právě kvůli tomu, že kyberzločinci ovládali přímo samotný router. Ve skutečnosti tedy žádné ze zadaných serverů vir neobsahovaly.

Místo aktualizace flash playeru si uživatelé stáhli do počítače, a případně do všech dalších připojených sestav, pouze dalšího nezvaného návštěvníka. I když antiviry z napadeného počítače virus odstraní, stále nemají uživatelé vyhráno. Zdroj dalších hrozeb se totiž ukrývá přímo v samotném routeru.

Co je Turris?

Projekt Turris si klade za cíl pomocí speciálního routeru analyzovat provoz mezi internetem a domácí sítí a identifikovat podezřelé datové toky. Při jejich detekci pak router upozorní centrálu na možný útok.

Centrála systému umožňuje porovnat data z více než 860 připojených routerů a vyhodnotit nebezpečnost detekovaného provozu. V případě, že je odhalen útok, jsou vytvořeny aktualizace, které jsou distribuovány do celé sítě Turris a pomáhají tak chránit všechny její uživatele.

Jak správně nastavit router a bránit se tak případným útokům kyberzločinců, naleznete v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám