Hlavní obsah

Počet hrozeb pro Android roste geometrickou řadou

Komerční články - Které počítačové hrozby jsou v současnosti na vzestupu? Odborníci na počítačovou bezpečnost se domnívají, že nejrychleji rostoucím nebezpečím v oblasti malware jsou škodlivé programy napadající mobilní operační systémy. Tím vůbec nejohroženějším je pak Android od společnosti Google coby nejrozšířenější a nejotevřenější platforma.

Foto: sxc.hu

ilustrační foto

Článek

Mobilní malware byl ještě před nedávnou dobou pouhou kuriozitou, škodlivých programů bylo jako šafránu. Uživatel musel mít vyloženě smůlu nebo být mimořádně neopatrný, aby si svůj smartphone nebo tablet zaviroval. Na konci roku 2012 to už ale neplatí. Mobilních hrozeb přibývá geometrickou řadou.

Uvádí se, že od září 2011 vrostl během 12 měsíců počet mobilního malware pro Android o 580 %. Z necelých 5000 škodlivých kódů, které se daly do mobilních zařízení stáhnout před rokem, číslo vyšplhalo až na více než 28 000 malware aplikací. Viry, spyware a další hrozby představují zhruba 1,7 % všech aplikací dostupných na Google Play.

Ještě mnohem nebezpečnější než Google Play jsou neoficiální zdroje, ze kterých si můžete stáhnout pirátské verze her, vyzvánění nebo tapety na plochu. Když se rozhodnete podezřelou aplikaci do Androidu nainstalovat, buďte ostražití při její instalaci a udílení povolení k přístupu k jednotlivým systémovým složkám.

Pokud např. bezmyšlenkovitě přiklepnete instalovanému programu právo odesílat SMS zprávy, můžete svou chybu brzy pocítit i třeba na účtu za telefon. Na něm vám operátor vyfakturuje peníze za rozesílání zpráv na prémiová telefonní čísla, o kterých jste ani neměli tušení, protože je škodlivý software posílal bez vašeho vědomí.

Dobrým řešením, které většinu rizik ohlídá za vás, může být i antivirový program vyvinutý speciálně pro mobilní telefony a další Android zařízení. Například ESET Mobile Security dokáže nejen včas upozornit na škodlivou aplikaci, ale zabezpečí váš přístroj i proti krádeži, reklamním SMS, virům a dalším hrozbám. Všechny aplikace, soubory a složky jsou navíc neustále kontrolovány s cílem odhalit případné vznikající hrozby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám