Hlavní obsah

Phishingové útoky na bankovní účty v Česku exponenciálně rostou

Novinky, Petr Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Podle Policie České republiky probíhají phishingové útoky na bankovní účty v masivních vlnách a zvyšuje se profesionalizace pachatelů. I proto převzal počítačovou kriminalitu od října 2015 Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Článek

Útoky na internetové bankovnictví, spolu s vyděračským šifrovacím malwarem, představují v České republice nejzávažnější hrozby pro uživatele internetu. Policie České republiky (doufejme, že jen zatím) nesleduje statisticky počítačovou kriminalitu podle jednotlivých typů.

„Fakticky se jedná o protiprávní jednání, které má jednotlivé fáze a tyto jsou kvalifikovány jako samostatné trestné činy. V dané oblasti se jedná o trestné činy neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací, podvod, legalizace výnosů z trestné činnosti a případně další protiprávní jednání dle způsobu spáchání,“ konstatuje v odpovědi na požadavek na statistická data o útocích bankovního malwaru Pavel HANTÁK, tiskový mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ).

„Phishingové útoky jsou na neustálém vzestupu a exponenciálně rostou"
Pavel Hanták

„Phishingové útoky jsou na neustálém vzestupu a exponenciálně rostou,“ konstatuje Pavel Hanták. A dodává, že ze strany pachatelů „je zřejmá zvyšující se profesionalizace“.

Z toho, že počítačová kriminalita přechází pod gesci ÚOOZ je vidět, že policie bere hrozby pro uživatele internetu vážně. Ti by se však měli co nejméně spoléhat na policii a co nejvíc na sebe. „Nejlepší ochranou je dodržování pravidel bezpečného chování na internetu v kombinaci s používáním kvalitního bezpečnostního řešení,“ doporučuje Martin Skýpala, produktový specialista společnosti ESET.

Příkladem bezpečnostního řešení, které poskytuje ochranu před útoky bankovního malwaru, je ESET Smart Security. Klíčovou inovací v nové verzi, která je na trhu od konce září 2015, je ochrana online bankovnictví a plateb, která chrání finanční transakce v internetových obchodech a platebních bránách. Tato technologie má dvě klíčové funkce: pro provádění finančních operací poskytuje takzvaný zabezpečený browser a šifruje komunikaci mezi klávesnicí a prohlížečem, aby specifický malware (keylogger) nemohl získat citlivá data typu hesel a podrobností o kreditních kartách.

Reklama

Výběr článků

Načítám