Hlavní obsah

Počítače v OKD napadl kryptovir, firma hned přerušila těžbu

• Aktualizováno

Obětí útoku hackerů se stala den před Vánoci těžební společnost OKD. Firma proto z bezpečnostních důvodů přerušila těžbu na všech čtyřech činných dolech. Systém napadl kryptovir a obnova systému bude časově náročná. Kryptovir napadl na začátku měsíce i systém nemocnice v Benešově.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

„Počítačová síť společnosti se z neděle na pondělí stala obětí hackerského útoku, který způsobil okamžitou nefunkčnost celé sítě těžařské firmy a všech jejich serverů,“ potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. V současné době je mimo provoz kompletní síťová infrastruktura.

„Z bezpečnostních důvodů vedení společnosti OKD okamžitě ukončilo i těžbu ve všech svých dolech,“ nastínil. Kdy bude těžba obnovena, není jasné.

Spolupracuje NÚKIB

Firma nyní s předními počítačovými experty a Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) pracuje na zlikvidování viru a znovuzprovoznění síťové infrastruktury.

Benešovskou nemocnici ochromil počítačový virus, pacienty z JIP převezli jinam

Bezpečnost

Podle Čelechovského napadl počítačovou síť OKD nový typ kryptoviru, který antiviry dosud neznaly. K jeho prvnímu útoku došlo v pátek 20. prosince.

„Jeho účelem bylo podle počítačových specialistů vytvoření vstupního bodu. Hlavní útok nastal v neděli 22. prosince kolem 22 hodiny, kdy škodlivý kód komplexně napadl a ochromil celou infrastrukturu těžařské firmy,“ nastínil.

Vedoucí IT oddělení Martin Straka poukázal, že odborníci budou muset přistoupit ke kompletní obnově dat ze záloh, ale hlavně tzv. čistými instalacemi. Stejně jako nedávno v případě benešovské nemocnice. „Nicméně podle vyjádření počítačových expertů z Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) bude obnova časově náročnější, protože infrastruktura OKD je několikrát složitější než v případě nemocnice,“ doplnil.

Firma už začala s reinstalací nejdůležitějších stanic a s obnovou systému.

Těžební společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Doly ale v příštích letech čeká postupný útlum. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí. ČTK

"My jsme vyslali čtyři naše specialisty, kteří teď spolupracují ještě s jinými odborníky na analýze toho, co se tam stalo. Na základě této analýzy budou později vydána doporučení přímo pro OKD," řekl ČTK mluvčí NÚKIB Radek Holý.

Už na začátku prosince napadl kryptovirus počítačovou síť nemocnice v Benešově, Kvůli tomu byl omezen provoz zařízení na minimum a trvalo několik týdnů, než se systém podařilo obnovit. Nemocnice rušila plánované operace, mimo provoz byl rentgen nebo komunikace s laboratořemi. Záchranáři rozváželi pacienty k ošetření do okolních nemocnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám