Hlavní obsah

OKD obnoví těžbu v pátek, po hackerském útoku vytvořilo oddělenou počítačovou síť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Společnost OKD už má vytvořenou plně funkční oddělenou interní počítačovou síť, která zajistí, že po hackerském útoku bude moci být ve všech dolech firmy na Karvinsku obnovena těžba. Síť spustí v noci, tak aby se v pátek mohlo začít těžit uhlí, sdělil ve čtvrtek mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Darkov OKD

Článek

„Provoz sítě zahájíme 26. prosince v noci, aby zaměstnanci na noční směně mohli začít s přípravami na páteční provoz,” uvedl mluvčí.

Hlavní prioritou obnovy počítačové sítě OKD podle něj bude zajištění bezpečnosti zaměstnanců.

„Tato počítačová síť bude mimo jiné monitorovat výskyt zaměstnanců v jednotlivých porubech (dobývacích prostorech) a pracovištích, ovládání a kontrolu vybraných strojních zařízení v podzemí, ale i například systémy pro vypínání přívodu elektrické energie v případě nepřípustné koncentrace důlních plynů či kontrolovanou evidenci výbušnin učených pro trhací práce,” uvedl Čelechovský.

Důlní společnost OKD je jediným producentem černého uhlí v Česku. Uhlí těží na Karvinsku v dolech ČSA, Darkov, ČSM-Sever a ČSM-Jih. Doly ale v příštích letech čeká postupný útlum. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím podniku Prisko stát. I s pracovníky dodavatelských firem nyní v dolech na Karvinsku pracuje zhruba 8500 lidí. ČTK

Hackerský útok ochromil počítačovou síť firmy v pondělí. Společnost proto z bezpečnostních důvodů ihned ukončila v dolech těžbu. Během vánočních svátků měl být stejně ve firmě omezený provoz a těžit uhlí se během nich nemělo.

Už dříve řekl, že čidla metanu ani po hackerském útoku nepřestala fungovat, a bezpečnost horníků tak nebyla ohrožena. Tato čidla jsou totiž vedena samostatně mimo hlavní síť. Do podzemí i nyní běžně fárají zaměstnanci, kteří kontrolují jednotlivé systémy a dělají fyzickou údržbu.

Podle Čelechovského napadl počítačovou síť OKD nový typ kryptoviru, který antivirové programy dosud neznaly. K jeho prvnímu útoku došlo v pátek 20. prosince, řekl mluvčí.

„Jeho účelem bylo podle počítačových specialistů vytvoření vstupního bodu. Hlavní útok nastal v neděli 22. prosince kolem 22 hodiny, kdy škodlivý kód komplexně napadl a ochromil celou infrastrukturu těžařské firmy,“ dodal Čelechovský.

Počítače v OKD napadl kryptovir, firma hned přerušila těžbu

Bezpečnost

Reklama

Výběr článků

Načítám