Hlavní obsah

New Orleans vyhlásil stav ohrožení kvůli kybernetickému útoku

– New Orleans

Americké město New Orleans vyhlásilo stav ohrožení kvůli kybernetickému útoku proti počítačovým systémům městské správy. Oznámila to televize CNN. Starostka LaToya Cantrellová nařídila preventivně vypnout všechny počítačové servery, které městské úřady používají. Na některých z nich se objevily vyděračské viry požadující výkupné.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Radnice města doufá, že útočníci se nezmocnili žádných citlivých informací, uvedla CNN. Incident kromě místní policie vyšetřuje i Národní garda a agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Podle Cantrellové se podobný útok stal už letos v červenci, kdy hackeři napadli několik místních škol.

Ve městě se automaticky spustil twitterový varovný systém, který obvykle rozesílá naléhavé zprávy při hurikánech. Životně důležité služby, jako záchranáři nebo hasiči, fungují podle starostky bez přerušení. O původcích útoku zatím podle CNN nejsou žádné zprávy.

Kyberútočníci chtěli po benešovské nemocnici peníze. Žádná částka ale nepadla

Bezpečnost

Jak útočí vyděračské viry

Na napadeném stroji dokážou vyděračské viry udělat pěkný nepořádek. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Zaplatit zpravidla chtějí v bitcoinech, protože pohyby této virtuální měny se prakticky nedají vystopovat. A tím logicky ani nelegální aktivita počítačových pirátů.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné.

Reklama

Související témata:

Související články

Co všechno lze odkoukat přes rameno z mobilu

Shoulder surfing je fenoménem poslední doby. Nenechte se zmást anglickými slovíčky, tento termín nemá s vlnami ani prknem nic společného. Jde o techniku, při...

Výběr článků

Načítám