Hlavní obsah

Natočili jsme si vás webkamerou, vydírají podvodníci Čechy

Napálit důvěřivce a vytáhnout z nich peníze se snaží v posledních dnech počítačoví piráti prostřednictvím nevyžádaných e-mailů. Uživatelům tvrdí, že z jejich účtu odcizili lechtivá videa, a vyhrožují jejich zveřejněním, pokud jim nebude uhrazeno výkupné. Upozornila na to antivirová společnost Eset.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podobné phishingové podvody se objevily na českém internetu již v minulosti, aktuálně ale probíhá další masivní kampaň.

„S podobnými e-maily se setkáváme pravidelně a v různých obměnách. Dříve převládaly anglicky psané zprávy, nyní převládají ty s takřka bezchybnou češtinou. Jde ale o masovou spamovou kampaň, kterou můžeme vidět v soukromých i pracovních e-mailových schránkách. Zároveň jde o podvod, neboť žádnou nahrávkou útočník nedisponuje, a proto není důvod žádné výkupné platit,“ prohlásil expert Esetu Robert Šuman.

„Do vašeho přístroje jsme nainstalovali jeden software RAT. Pro tento okamžik je váš e-mailový účet napaden,“ tvrdí útočníci v e-mailu. Dále se v textu uživatelé dozvědí, že se kvůli napadení zařízení podařilo útočníkům nahrát prostřednictvím předního fotoaparátu video, jak dotyčný majitel telefonu, tabletu nebo počítače masturboval před webkamerou, když sledoval lechtivá videa.

Luxusní zboží, nízká cenovka. Podvodníci číhají na Sbazaru na důvěřivce

Bezpečnost

Výkupné bezmála 5500 Kč

Aby toto choulostivé video nezveřejnili, chtějí kyberzločinci zaplatit výkupné ve výši 250 dolarů, tedy bezmála 5500 Kč. Celou částku přitom požadují uhradit ve virtuální měně bitcoin, jejíž transakce nejsou evidovány tak, jako například u bankovních převodů. Šance na dopadení pirátů je tedy prakticky nulová.

Důležité je upozornit, že tento podvodný e-mail je odesílán nahodile a ve skutečnosti žádné zařízení počítačovým virem napadeno nebylo. Jde tedy o typický phishingový podvod, u kterého útočníci číhají na svou oběť jako rybáři – vyčkávají, kdo se nachytá a skutečně zaplatí.

V minulosti skutečně někteří lidé sedli podvodníkům na lep a peníze jim poslali. Jen v Česku řešila policie desítky takových případů. Zda se někdo nachytal při této poslední vlně, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám