Hlavní obsah

Gmail čelil největšímu hackerskému útoku. V ohrožení byla miliarda účtů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V noci ze středy na čtvrtek čelila e-mailová služba Gmail, kterou provozuje společnost Google, obřímu hackerskému útoku. Počítačoví piráti tak mohli získat podle serveru NBC News přístup až k miliardě uživatelských účtů, napadnout se jich ale nakonec podařilo zhruba jen milión. V každém případě jde o největší zaznamenaný hackerský útok na Gmail v celé historii této služby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatím neznámým útočníkům se podařilo obejít prakticky všechny důležité bezpečnostní systémy společnosti Google. Díky tomu mohli do služby Google Docs, která slouží k práci s textovými a dalšími dokumenty, propašovat škodlivý virus.

Právě v tom byl kámen celého úrazu. Uživatelé se tedy mohli snadno nakazit pouze tím, že rozklikli na první pohled neškodný dokument, jenž jim přišel do jejich schránky. Následně byli uživatelé vyzváni k zadání přihlašovacích údajů. To přitom není nijak neobvyklé, protože služby Googlu skutečně zadání hesel v některých konkrétních krocích vyžadují.

Pokud však uživatelé své přihlašovací údaje vyplnili, předali počítačovým pirátům úplnou kontrolu nad celým svým účtem.

Takto vypadal podvodný e-mail s infikovaným dokumentem.

Mohli číst i mazat e-maily

Ti pak mohli snadno číst cizí poštu, mazat obsah elektronických poštovních schránek nebo odesílat jakékoliv e-maily pod jménem napadeného účtu. A právě poslední možnost kyberzločinci podle prvních zpráv využívali nejčastěji.

Prostřednictvím napadených účtů a kontaktů v nich uložených totiž rozesílali infikované dokumenty na další a další účty. Mohlo se tedy klidně stát, že infikovaný soubor přišel uživateli od jeho skutečného známého. I proto se škodlivý kód v prostředí Gmailu tak snadno šířil – uživatelé jednoduše nerozpoznali, že jde o podvod.

Touto cestou se podle vyjádření Googlu podařilo počítačovým pirátům nakonec napadnout „méně než 0,1 procenta uživatelských účtů“. S ohledem na popularitu Gmailu jde však zhruba o milión poštovních schránek, podotkl server NBC News.

Je však nutné zdůraznit, že podvodné e-maily se šířily výhradně v anglickém jazyce. Je tedy krajně nepravděpodobné, že by se touto cestou mohli nechat napálit i tuzemští uživatelé. I tak je vhodné zkontrolovat v nastavení svého účtu přístupy, odkud se uživatelé ke svému Gmailu připojovali. Právě tak zjistí, zda k jejich schránce nepřistupoval někdo jiný.

Před podvodnými e-maily varovala i americká policie.

Raději změnit heslo

Googlu se podařilo útok zastavit až po několika hodinách po nahlášení celého incidentu. Teprve pak byly účty, prostřednictvím kterých byly podvodné e-maily rozesílány, zablokovány.

„Zatímco kontaktní informace byly v této kampani zneužity, naše vyšetřování ukázalo, že žádná další data nebyla hackerům vystavena,“ uvedl mluvčí Googlu s tím, že podnik již pracuje na takových krocích, aby hackeři nemohli podobnou aktivitu zopakovat.

Uživatelé nicméně nezkazí nic tím, pokud si z preventivních důvodů změní své heslo. A platí to i v případě, že stejné přihlašovací údaje používají na dalších internetových službách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám