Hlavní obsah

Cisco opravilo desítky chyb. Síťové prvky mohli ovládnout hackeři

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Především společnosti se složitější síťovou konektivitou, které využívají hardwarová řešení od společnosti Cisco, byly ohroženy více než dvěma desítkami bezpečnostních chyb. Ty mohli zneužít hackeři k ovládnutí zařízení na dálku. Upozornil na to český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ.

Foto: archív výrobce

Chyby byly objeveny v systémech, které jsou využívány především ve firmách.

Článek

Opraveno bylo dohromady 24 chyb, některé z nich byly přitom kritické. „Zneužitím zranitelností, které tyto aktualizace opravují, může útočník získat kontrolu nad systémem,“ konstatoval Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Trhliny byly objeveny v systémech, prostřednictvím kterých se jednotlivé síťové prvky ovládají. Týkají se přitom profesionálních zařízení, které se využívají ve firmách. Domácí uživatelé by tak neměli být nijak postiženi.

Podvodné stránky a odposlouchávání komunikace

Převzetím kontroly nad síťovými prvky mohli v podnikové síti napáchat počítačoví piráti daleko více neplechy, než by se mohlo na první pohled zdát. Kyberzločinci totiž mohou v takovém případě přesměrovat zcela síťový provoz a nabízet připojeným uživatelům podvodné stránky.

Stejně tak mohou jednoduše odposlouchávat síťovou komunikaci a odchytávat například hesla, která uživatelé do počítače zadají.

Z řádků výše je patrné, jak nebezpečné objevené trhliny skutečně jsou. Administrátoři podnikových sítí by tak instalaci záplat neměli v žádném případě odkládat.

Reklama

Výběr článků

Načítám