Hlavní obsah

Falešná aplikace FaceApp nakazí mobily a tablety virem

Novinky, mif

Aplikace FaceApp je fenoménem posledních dní. Uživatele prakticky po celém světě zaujala možnost nechat si ukázat, jak budeme vypadat jako starci. Jenže této popularity prakticky okamžitě začali zneužívat také počítačoví piráti, kteří internetem začali šířit podvodnou verzi aplikace, jak varovali bezpečnostní experti z antivirové společnosti Kaspersky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Aplikace FaceApp mimo jiné ukáže, jak bude člověk vypadat jako starýVideo: Reuters

 
Článek

Aplikace FaceApp budí emoce již několik posledních dní, a to nejen mezi uživateli. Například americký senátor Chuck Schumer požádal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), aby se touto ruskou aplikací zabýval, neboť ohrožuje národní bezpečnost a právo Američanů na soukromí.

„Aplikace FaceApp je typický příklad virální zábavné aplikace. Většina uživatelů přitom neřeší, co se s jejich fotkami děje,“ prohlásil Miloslav Lujka, expert vzdělávacího projektu Digitální pevnost.

Tvůrci získávají cenná data

Podle Lujky s každou fotografií tvůrci aplikace získávají i cenná data „Například čas a místo pořízení a biometrické údaje, pomocí funkce rozpoznání obličeje si k uživatelům mohou na internetu dohledat spoustu dalších informací. Obavy o jejich zneužití jsou v tomto případě rozhodně na místě," dodal.

Foto: Profimedia.cz

Aplikace FaceApp

Ještě větší vrásky na čele ale bezpečnostním expertům dělá fakt, že internetem koluje podvodná verze této populární aplikace. „Ve skutečnosti je vyvinuta s jediným cílem – infikovat zařízení uživatelů adwarovým modulem označovaným jako MobiDash,“ zdůraznil Igor Golovin, odborník na kybernetickou bezpečnost ze společnosti Kaspersky.

„Po stažení této aplikace z neoficiálních zdrojů a jejím nainstalování se zobrazí falešné hlášení o chybě. Aplikace se následně na oko odstraní. Škodlivý modul obsažený v aplikaci nicméně na zařízení zůstává schovaný a zobrazuje reklamy,“ podotkl bezpečnostní expert.

Pozor na aplikace z neoficiálních zdrojů

Golovin zároveň uvedl, že kyberzločinci stojící za vývojem MobiDash často ukrývají svůj adware v programech, které se na první pohled tváří jako oblíbené aplikace nebo služby. „Vzhledem k tomu, že falešná verze FaceApp měla během pár dnů stovky obětí, můžeme bohužel ještě očekávat jejich strmý nárůst,“ doplnil.

Uživatelé by na jeho doporučení neměli instalovat aplikace z neoficiálních zdrojů a svá mobilní zařízení by měli chránit bezpečnostním softwarem.

Anketa

Už jste vyzkoušeli aplikaci FaceApp?
Ano.
8,9 %
Ne, ale plánuji.
1,9 %
Ne, a ani neplánuji.
89,2 %
Celkem hlasovalo 891 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám