Hlavní obsah

Hra o trůny přinesla vzestup kybernetických útoků

Novinky, lez

Letos se fanoušci dočkali uzavření seriálové ságy Hra o trůny. Vydání prakticky každého dílu osmé série nicméně přineslo prudký nárůst kybernetické kriminality. Aktivity počítačových pirátů zmapovala antivirová společnost Kaspersky Lab.

Foto: HBO

Jon Sníh ve Hře o trůny

Článek

„Uvedení každého dílu provázel bezpočet kyberútoků na dychtivé uživatele, kteří si chtěli stáhnout čerstvě zveřejněnou epizodu seriálu. Namísto toho je napadl malware skrývající se za názvem tohoto oblíbeného seriálu,“ konstatovala Tatyana Sidorinaová, bezpečnostní analytička Kaspersky Lab.

Podle ní přitom byly některé díly rizikovější než jiné. „Největší lavinu detekovaných pokusů o útok spustila zejména očekávaná třetí epizoda. Počet pokusů o infekci se během jednoho dne vyšplhal v průměru až na 3000,“ podotkla Sidorinaová.

Pominou snahy útočníků?

Odborníci se přitom domnívají, že ani po odvysílání posledního dílu této ságy snahy útočníků nepominou. Podvodníci se totiž pravděpodobně budou snažit dále zneužívat touhy fanoušků, kteří buď ještě celou osmou sérii neviděli, nebo si chtějí zkompletovat svou sbírku.

„Průměrný denní počet útoků malwarem maskovaným za Hru o trůny se pohyboval mezi 300 a 400. Tři až čtyři dny po uveřejnění nového dílu se nicméně počet útoků během jednoho dne vyšplhal až na 1200 detekcí – což představuje tří až čtyřnásobný nárůst hackerské aktivity spojené s Hrou o trůny,“ uvedla bezpečnostní expertka.

K útokům přispěly streamovací služby

Ke zvýšené kyberkriminalitě spojené se seriálem Hra o trůny přispěly i streamovací služby, které umožňují bezplatné zhlédnutí nových epizod.

„Ačkoliv slibují zhlédnutí zdarma, jsou často navrženy tak, aby od uživatelů získaly jejich citlivá data. Na obrazovce zobrazují videopřehrávač s motivem Hry o trůny. Poté, co uživatel klikne na tlačítko play, dojde k jeho přesměrování na přihlašovací stránku. Zde je vyzván, aby vyplnil údaje své platební karty včetně CVC/CVV kódu, které mají sloužit k ověření profilu,“ uzavřela Sidorinaová.

Bezpečnostní experti poukázali na to, že podobné podvody se v minulosti objevily například také v souvislosti s uvedením posledního filmu ze světa superhrdinů Avangers.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám