Hlavní obsah

Viry se nevyhýbají ani počítačům od Applu. Existují jich desítky

Novinky, ort

Počítačoví piráti se velmi často zaměřují na operační systém Windows, neboť je mezi uživateli nejrozšířenější. To nicméně neznamená, že by v jejich hledáčku nebyly další počítačové platformy. Experti z kyberbezpečnostní společnosti Check Point nyní upozornili, že pro MacOS od Applu existují desítky virů, které ohrožují uživatele.

Foto: archív tvůrců

Ukázka z operačního systému macOS Sierra (ilustrační foto)

Článek

Přitom celá řada uživatelů počítačů s logem nakousnutého jablka se mylně domnívá, že operační systém MacOS je natolik bezpečný, že již žádné další zabezpečení nepotřebují – především tedy antivirový program.

Opak je ale pravdou. „Zabezpečení macOS je stále důležitější, rostou počty škodlivých kódů i infekcí, přesto mnoho lidí věří, že pokud používají MacOS, jsou v bezpečí a nemusí se kyberhrozeb obávat,“ prohlásil Daniel Šafář, Country Manager ve společnosti Check Point.

„I když je malware pro MacOS daleko za škodlivými kódy pro Windows, ať už ve smyslu sofistikovanosti nebo počtu infekcí, postupně se vyvíjí a využívá nové způsoby infekce, maskování a zneužití architektury,“ konstatoval Šafář.

Pět desítek různých virů

Výzkumníci podle něj již nyní objevili na pět desítek různých škodlivých kódů, které se soustředí právě na uživatele platformy MacOS. Jsou mezi nimi vyděračské viry z rodiny ransomware, které uzamknout PC a za jeho zpřístupnění požadují výkupné, ale například také těžařské malwary. Ty se snaží na napadeném stroji zůstat co nejdéle v anonymitě a zneužívají výkon napadeného stroje k těžení kybernetických měn.

Z řádků výše je tedy patrné, že bezpečnost se rozhodně nevyplácí podceňovat ani na strojích s operačním systémem MacOS. Samozřejmostí by měl být antivirový program, stejně jako stahování všech bezpečnostních aplikací.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám