Hlavní obsah

Nevládní instituce v Evropě čelily podle Microsoftu hackerům

Hackeři ze skupiny Strontium loni zaútočili na evropské pobočky nevládních organizací a názorových středisek German Marshall Fund (GMF), Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) a organizace Aspen Institute. Na svém blogu to uvedla americká technologická společnost Microsoft. Skupina Strontium je známá i pod názvy APT28 či Fancy Bear a podle amerických úřadů má vazby na ruskou vojenskou rozvědku GRU, poznamenala agentura AP.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Útočníci se podle Microsoftu od září do prosince loňského roku zaměřili na e-mailové účty více než stovky lidí působících ve zmíněných institucích, konkrétně pak na jejich pobočky v Belgii, Francii, Německu, Polsku, Rumunsku a Srbsku. Microsoft uvedl, že jakmile podezřelou aktivitu zjistil, ihned dotčené organizace informoval.

"Stejně jako během kampaní proti podobným institucím sídlícím v USA vytvořili útočníci škodlivé internetové stránky a podvodné e-mailové adresy, které vyvolávaly dojem pravosti," napsal Microsoft.

Agentura AP v této souvislosti poznamenala, že Evropany v květnu čekají volby do Evropského parlamentu, ve kterých by mohly posílit euroskeptické a populistické strany kritizující evropskou integraci.

Útočí už několik let

Spolkový úřad pro bezpečnost v informační technice (BSI) v reakci na zprávu potvrdil, že skupina Strontium čili APT28 útočí na řadu organizací v Německu a po celém světě už řadu let. Nicméně podstatnější zvýšení této aktivity úřad nezaznamenal, uvedla agentura Reuters.

"Státem řízené skupiny jako APT28 jsou obvykle neustále aktivní," uvedla BSI. Dodala přitom, že nemůže potvrdit, že by nynější aktivita byla spojená s nadcházejícími unijními volbami.

Aspen Institute v Německu uvedl, že nejnovější kybernetické útoky byly neúspěšné. Přesto se však učinily kroky k tomu, aby byl personál schopen čelit i nejpromyšlenějším takovým útokům. "Je to varování. V období před květnovými evropskými volbami je povinností všech odpovědných hráčů v evropské demokracii zůstat ostražitý," uvedl institut v prohlášení.

Útočníci do systémů nepronikli

GMF, který sídlí v USA a který se věnuje ruským pokusům ovlivnit zahraniční volby s cílem podkopat tamní demokratické hodnoty a transatlantickou spolupráci, v prohlášení sdělil, že ho útoky nepřekvapily. Dodal, že jeho systémy nevykazují známky toho, že by do nich útočníci pronikli. DGAP odmítla incident s ohledem na vyšetřování komentovat.

Microsoft v souvislosti s útoky oznámil, že bude nově ve 12 evropských zemích včetně Francie, Německa či Slovenska poskytovat politickým organizacím, názorovým centrům a prodemokratickým institucím službu AccountGuard. Ta dosud byla dostupná v USA, Kanadě, Británii a v Irsku. V příštích měsících ji chce rozšířit i do dalších evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám