Hlavní obsah

FBI zadržela desítky hackerů, kteří kradli peníze při převodech

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zadržel 74 lidí při mezinárodní operaci namířené proti pachatelům krádeží peněz při mezibankovních převodech. Oznámila to agentura Reuters. Dvaačtyřicet osob bylo zatčeno ve Spojených státech, zbytek v zahraničí.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po útočnících, kteří si převody na fingovaná konta vynucovali s pomocí ukradených identit, pátrala FBI půl roku. Do operace se zapojila i americká ministerstva vnitřní bezpečnosti a financí a inspekce americké státní pošty. Většina mimoamerických pachatelů pocházela z Nigérie. Do pátrání se zapojily i bezpečnostní složky z Polska, Malajsie a Indonésie.

Složitý zločinecký plán byl založen na proniknutí do e-mailových schránek podnikatelů a obchodníků, většinou staršího věku. Jejich jménem pak hackeři úkolovali zaměstnance k převodu finančních částek na bankovní účty, které pachatelé kontrolovali.

Při zásahu FBI bylo zabaveno 2,4 miliónu dolarů (přes 52 miliónů korun) a zachyceno dalších 14 miliónů, které už byly převedeny. Úřad v této souvislosti varoval, že mnohé nadnárodní zločinecké skupiny vznikly původně v Nigérii, odkud se šíří do světa. Někteří ze zadržených byli Nigerijci s americkým pasem.

Reklama

Výběr článků

Načítám