Hlavní obsah

Smartphony od LG obsahovaly chyby. Zotročit mobily mohl kdokoliv

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít majitelé chytrých telefonů od společnosti LG. Hned několik smartphonů tohoto výrobce totiž obsahovalo dvě kritické bezpečnostní chyby, které mohli zneužít počítačoví piráti. Upozornili na to bezpečnostní experti antivirové společnosti Check Point.

Foto: archív výrobce

Chyby se týkaly například i někdejšího top modelu LG G6. (Ilustrační foto)

Článek

Právě výzkumníci z Check Pointu před několika měsíci dvě trhliny objevili. O zranitelnostech však informovali pouze společnost LG, aby se co nejvíce minimalizovalo riziko možného zneužití.

„Dvě zranitelnosti byly spojené s výchozí klávesnicí u běžných modelů smartphonů LG. Zranitelnosti i jejich možné zneužití se nicméně potvrdilo i u některých vlajkových lodích LG, včetně LG G4, LG G5 a LG G6,“ upozornil Daniel Šafář, bezpečnostní expert ze společnosti Check Point.

Kvůli chybám mohli počítačoví piráti napáchat v mobilních přístrojích pěknou neplechu. „Obě zranitelnosti mohli kyberzločinci využít ke vzdálenému spuštění kódu na mobilních zařízeních LG, stačilo zneužít proces aktualizace klávesnice a například sledovat stisknuté klávesy, a ohrozit tak soukromí, data a informace uživatelů,“ uvedl bezpečnostní expert.

„První zranitelnost souvisela s použitím nezabezpečeného připojení pro citlivý proces a druhá zranitelnost byla chyba ověření v souborovém systému LG,“ vysvětlil technickou stránku věci Šafář.

Aktualizace stáhnout co nejdříve

Díky upozornění před několika měsíci měl podnik dostatek času objevené chyby opravit. Záplaty vyšly v rámci květnového bezpečnostního updatu, takže v současnosti již trhliny nejsou nebezpečné.

Platí to však jen v případě, kdy uživatelé pravidelně stahují aktualizace. V opačném případě je totiž vhodné co nejdříve stáhnout všechny opravné balíky, které jsou pro jejich smartphony od LG k dispozici.

Zda trhliny byly zneužity počítačovými piráty ještě před vydáním záplat, není v tuto chvíli jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám