Hlavní obsah

Hackery, kteří útočili na české volební weby, se dopadnout nepodařilo

Novinky, mif

Dopadnout hackery, kteří během sněmovních voleb loni v říjnu vyřadili z provozu prezentační volební weby, se nepodařilo. Policie po několika měsících případ odložila. Výpadek se týkal webů volby.cz a volbyhned.cz, které provozuje Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: repro volby.cz

Server Volby.cz

Článek

O odložení případu informoval v pátek Český rozhlas na svých webových stránkách. Případ byl odložen již v lednu, veřejnost o tom nicméně byla informována až nyní.

„Nepodařilo se zjistit ani lokalizovat původce tohoto útoku,“ uvedl státní zástupce Richard Houdek, který dozoroval vyšetřování útoku.

Stránky volby.cz a volbyhned.cz byly vyřazeny z provozu útokem typu DDoS (Distributed Denial of Service), který má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Výpadky prezentačních serverů, které ČSÚ zaznamenal v sobotu 21. října odpoledne, vznikly na straně externího dodavatele komunikačních služeb. Bylo zjištěno, že v průběhu zpracování došlo k cílenému DDoS útoku na infrastrukturu společnosti O2 používanou pro zajištění voleb. V důsledku byla dočasně omezena dostupnost serverů volby.cz a volbyhned.cz.

Útokům čelilo Česko už dříve

Masivním útokům typu DDoS čelily některé tuzemské servery už v roce 2013. Směrovány byly nejprve na zpravodajské weby, potom na portál Seznam.cz, servery bank a telefonních operátorů.

Podle bezpečnostních expertů šlo tehdy o největší kybernetický útok v celé historii Česka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám