Hlavní obsah

Nezvaný návštěvník špehuje uživatele chytrých telefonů

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé před novým škodlivým kódem zvaným SkyGoFree. Tento nezvaný návštěvník totiž v tichosti špehuje uživatele chytrých telefonů s operačním systémem Android. Informovali o tom bezpečnostní výzkumníci z antivirové společnosti Sophos.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Největší dosavadní bezpečnostní hrozbou roku 2018 spojenou s operačním systémem Android je malware s mírně zarážejícím názvem SkyGoFree. Samotné jméno pravděpodobně pochází od výzkumníků společnosti Kaspersky a nestojí za ním žádné tajemno. Toto slovní spojení totiž bylo nalezeno v jedné z domén požitých ve zkoumaném vzorku,“ uvedl Patrick Müller ze společnosti Sophos.

Zkoumaný vzorek Malware předstírá, že se jedná o „aktualizaci systému“ a používá k tomu zelenou ikonu Androidu. „Dojde-li ke spuštění této aplikace, poběží na pozadí a takřka okamžitě svoji ikonu odstraní a uživatel tak může snadno podlehnout dojmu, že se aktualizace zdařila,“ konstatoval Müller.

Zachytí hesla i fotografie

Na napadeném zařízení tento nezvaný návštěvník odposlouchává veškerou komunikaci, je schopen zachycovat i zadávaná hesla nebo odesílané fotografie, videa a další soukromé soubory uživatele.

Naštěstí se ale podle bezpečnostních expertů tento program stále zobrazuje v přehledu aplikací (Nastavení/Aplikace), kde ho lze zastavit a odinstalovat. Pozornější uživatelé si tak s ním mohou snadno poradit – pokud si tedy skutečně všimnou, že byl jejich systém napaden. Záškodník se totiž snaží zůstat co nejdéle v utajení.

Všechny dostupné informace svědčí o tom, že tento malware nikdy nebyl součástí obchodu Google Play. Aby šlo tento škodlivý software nainstalovat, musí uživatelé zapnout volbu Povolit instalaci neoficiálních aplikací, což rozhodně není standardní.

Antivirus jako samozřejmost

Na majitele chytrých telefonů s platformou od Googlu se zaměřují počítačoví piráti pravidelně. Podceňovat rizika útoků se tak nemusí vyplatit. „Používejte antivirový program pro operační systém Android,“ uvedl bezpečnostní expert.

„Nevěřte systémovým aktualizacím třetích stran. Zvláště obezřetní buďte před aktualizacemi uvádějícími, že nabízí další funkce a vlastnosti, které oficiálně nejsou k dispozici,“ uzavřel Müller.

Obchod Google Play sice není rajská zahrada bez jakéhokoli viru obehnaná neprostupnou zdí, nicméně ve srovnání s neznámými zdroji – jako jsou alternativní obchody, nemoderovaná diskusní fóra nebo odkazy od přátel – jde pořád o mnohem bezpečnější místo pro získávání aplikací.

Reklama

Výběr článků

Načítám