Hlavní obsah

Jak ochránit účet na Facebooku a dalších sociálních sítích

Novinky, ort

Sociální síť Facebook se těší mezi uživateli velké popularitě. Právě proto se ale na ni poměrně často zaměřují počítačoví piráti. Lidé by tak měli klást velký důraz na zabezpečení svých účtů a na nejrůznější podvodné nabídky. A to platí i v případě dalších sociálních sítí.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo sociální sítě Facebook. Ilustrační foto

Článek

O případech, kdy lidé ztratí přístup ke svým osobním účtům kvůli podvodu, slýcháme každou chvíli. Často se tak děje v souvislosti s různými phishingovými útoky. Jde o metodu získávání citlivých dat, jako jsou například přihlašovací údaje k Facebooku tím, že útočníci nechají lidi, aby své údaje zadali na podvodné webové stránce.

Poté, co si takto opatří vstup do osobního účtu, mohou podvodníci kontaktovat přátele oběti, aby si na nich například vyprosili rychlou půjčku peněz. Nebo osnovat jiné podvody.

Lidé kyberzločincům nahrávají

Facebook používá různé mechanismy – automatické i manuální, aby byl schopen lépe odhalit a včas zablokovat podobné podezřelé aktivity. Nepozorní uživatelé, kteří se však na podobné podvodné nabídky nechají nachytat, ale stále nahrávají počítačovým pirátům.

Vhodné je tak nespoléhat se pouze na heslo, ale používat i další nástroje, které tato sociální síť nabízí k zabezpečení uživatelských účtů.

Abyste svůj účet lépe zabezpečili, přejděte na stránce Facebooku do sekce Zabezpečení účtu, a to kliknutím na ikonku Rychlé pomoci (ikonka zobrazující otazník), případně kliknutím na trojúhelníkovou ikonku napravo od sekce Hlavní stránka zobrazte menu a zvolte Nastavení a poté Zabezpečení a přihlášení.

Když ve výběru Zabezpečení účtu v Rychlé pomoci kliknete na možnost „Co můžu udělat pro trvalé zabezpečení účtu?“, doporučí vám Facebook několik postupů pro zabezpečení vašeho účtu.

Jednotlivé tipy na zabezpečení účtu naleznete v tabulce níže. Sluší se podotknout, že řada těchto tipů neplatí pouze v případě Facebooku, ale na sociálních sítích obecně:

Jak se bránit proti počítačovým pirátům na Facebooku
Chraňte své heslo
Heslo pro Facebook nepoužívejte nikde jinde na internetu a nikdy ho s nikým nesdílejte. Nemělo by být snadné ho uhodnout. Nepoužívejte svoje jméno ani běžná slova. Přečtěte si další informace o vytvoření silného hesla.
Nikdy s nikým svoje přihlašovací údaje nesdílejte
Podvodníci mohou vytvořit falešné weby, které vypadají jako Facebook, a dokážou vás vyzvat k přihlášení pomocí e-mailu a hesla. Než kamkoli zadáte přihlašovací údaje, zkontrolujte si URL webu. Máte-li pochybnosti, zadejte do prohlížeče adresu www.facebook.com a přejděte tak zpět na Facebook. Přečtěte si další informace o tom, jak se nestát obětí phishingu.
Odhlašování od uživatelského účtu
Pokud používáte počítač sdílený s dalšími lidmi, vždy se od Facebooku odhlašujte. Pokud zapomenete, můžete se odhlásit vzdáleně.
Nepřijímejte žádosti o přátelství od lidí, které neznáte
Podvodníci někdy vytvářejí falešné účty, aby si je lidi přidali mezi přátele. Přidáním podvodníka do přátel mu umožníte publikovat spam na vaši timeline, označovat vás v příspěvcích a posílat vám škodlivé zprávy.
Dávejte si pozor na škodlivý software
Naučte se rozpoznat napadený počítač nebo zařízení a zjistěte, jak škodlivý software odstranit. Vždy používejte nejnovější verzi prohlížeče a odstraňte podezřelé aplikace nebo doplňky prohlížeče.
Pozor na podezřelé odkazy
Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy, ani když zdánlivě pocházejí od přítele nebo vám známé společnosti. To platí i pro odkazy na Facebooku (například v příspěvcích) nebo v e-mailech. Facebook po vás nikdy nebude chtít poslat heslo e-mailem. Pokud na Facebooku narazíte na podezřelý odkaz, nahlaste to.
Používejte další funkce zabezpečení
Můžete si třeba nastavit výstrahy při nerozpoznaném přihlášení a vybrat přátele, kteří budou vašimi důvěryhodnými kontakty. Pokud jste k Facebooku přihlášeni na počítači, můžete si nastavení soukromí zkontrolovat pomocí bezpečnostní kontroly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám