Hlavní obsah

Změní PIN a zašifruje data. Trojský kůň DoubleLocker cílí na mobily

Novinky, ort

Na chytré telefony s operačním systémem Android cílí trojský kůň zvaný DoubleLocker, před kterým varovala antivirová společnost Eset. Ta upozornila, že tento nezvaný návštěvník dokáže změnit na mobilním zařízení přístupový PIN kód a navíc ještě zašifrovat uložená data. Za jejich zpřístupnění pak požaduje výkupné.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

DoubleLocker se tedy na napadeném zařízení chová úplně stejně jako vyděračské viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware.

„DoubleLocker zneužívá služby Android Accessibility, což je oblíbený trik mezi kybernetickými zločinci. Jakmile je podvodná aplikace spuštěna, zažádá si o aktivaci služby zpřístupnění, která se v tomto případě vydává za aplikaci Google Play Service,“ přiblížili bezpečnostní experti útok škodlivého kódu.

Útočník získá administrátorská práva

Problém nastane ve chvíli, kdy uživatel na svém zařízení potvrdí aktivaci této služby. Útočník tak totiž získá administrátorská práva k zařízení, tedy jinými slovy může s napadeným přístrojem dělat na dálku prakticky cokoliv.

Podle bezpečnostních expertů se tento malware šíří především v Evropě a Turecku. Konkrétně byl jeho výskyt zaznamenán v Polsku a Německu, ojediněle pak v Bělorusku a Estonsku. Uživatele v České republice zatím nenapadl.

Na chytré telefony a počítačové tablety se počítačoví piráti zaměřují pravidelně. Lidé je totiž zpravidla nechávají bez jakékoliv obrany, tedy bez nainstalovaného antivirového programu. A tím nevědomky pomáhají počítačovým pirátům, pro ně je totiž v takovém případě velmi snadné nechráněné zařízení napadnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám