Hlavní obsah

Obří kybernetický útok byl na spadnutí. Policie ho zarazila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská kybernetická policie spolu s experty tajné policie SBU zabránili v úterý druhé etapě počítačového útoku na Ukrajinu. Na Facebooku to v noci na středu oznámil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. Odborníci se stále snaží odhalit, kdo byl za předchozím útokem, který minulý týden začal napadením počítačů ukrajinských firem a institucí, než se rozšířil po celém světě.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Druhý útok byl podle Avakova odstartován v úterý ve 13:40 kyjevského času (12:40 SELČ) a měl vyvrcholit v 16:00.

"Kybernetická policie do 15:00 zablokovala rozesílání a aktivaci viru ze serverů informačního systému M.E.Doc. Útok byl zastaven. Servery byly zajištěny společně se stopami aktivity kybernetických zločinců se zjevnými zdroji z Ruské federace," napsal Avakov.

Dodal, že kybernetická policie uživatelům důrazně doporučuje změnit hesla a digitální podpisy.

Policie zabavila servery

Šéf ukrajinské kybernetické policie Serhij Demyďuk už v úterý večer oznámil, že policie zabavila servery kyjevské softwarové firmě MEDoc, která je podezřelá z šíření škodlivého programu před týdnem v úterý. Neřekl ale, že se tak stalo po zabránění dalšímu útoku, jak o něm v noci na středu informoval ministr vnitra.

Podle policistů hackeři na aktualizační server ukrajinské firmy umístili škodlivý malware, který se pak s novou verzí softwaru dostal do počítačů po celém světě. Šlo o vyděračský virus známý jako Win32/Diskcoder.C Trojan, který dokáže na napadeném stroji udělat pěknou neplechu.

Foto: Avast

Uživatelé napadení virem místo startu operační systému uvidí tuto zprávu.

A to dokonce větší než drtivá většina dalších vyděračských virů. Ty totiž často potřebují k zašifrování dat na pevném disku poměrně dost času, klidně i několik hodin. Během toho může jejich práci zachytit antivirový program a zablokovat je ještě dříve, než v počítači nadělají nějakou větší škodu.

Nově objevená hrozba však funguje jiným způsobem. Na disku nezašifruje všechna data, ale pouze tzv. MBR (Master Boot Record). Jde o hlavní spouštěcí záznam, díky kterému se v podstatě spouští celý operační systém. K zašifrovanému záznamu počítač nemá přístup a místo Windows spustí jen hlášku o nutnosti zaplatit výkupné.

Na zašifrování MBR nepotřebuje nový vyděračský virus několik hodin, stačí mu pouze pár vteřin. Antiviry prakticky nemají šanci škodlivý kód zachytit. Hned po prvním restartu je problém na světě.

Ukrajinská firma vinu odmítá

Firma MEDoc jakoukoli odpovědnost za šíření škodlivého softwaru odmítla.

Ukrajinští činitelé hned po prvním útoku minulý týden obvinili Rusko, že stojí v pozadí tohoto kybernetického zločinu, což Moskva rázně odmítla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám