Hlavní obsah

Nejrozšířenějším kybernetickým hrozbám kraluje virus Danger

Novinky, ort

Hned několik měsíců po sobě byl v loňském i letošním roce nejrozšířenějším virem na světě škodlivý kód Danger. A situace se příliš nezměnila ani v květnu, kdy tento nezvaný návštěvník představoval nejčastější bezpečnostní hrozbu na českém internetu. Vyplývá to z pravidelné měsíční statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Zpětná analýza potvrdila naše dřívější tvrzení ohledně reálného dopadu ransomwaru WannaCry, který se České republice vyhnul. Obava uživatelů tedy nebyla na místě – hrozba byla jednak včas detekována a Česko navíc nebylo primárním cílem této kampaně. Na druhou stranu to však přimělo řadu firemních i domácích uživatelů k tomu, aby si uvědomili, že takové hrozby jsou reálné a je třeba přistupovat k IT bezpečnosti odpovědně,“ konstatoval Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Podle něj byl tak v uplynulém měsíci nejrozšířenější hrozbou právě Danger s téměř čtvrtinovým podílem. Tento virus, plným názvem JS/Danger.ScriptAttachment, je velmi nebezpečný. Otevírá totiž zadní vrátka do operačního systému. Útočníci pak díky němu mohou propašovat do napadeného počítače další škodlivé kódy, nejčastěji tak šíří vyděračské viry z rodiny ransomware.

Téměř desetinu detekovaných hrozeb pak představoval adware AztecMedia. „Jde o aplikaci, která je určena k doručování nevyžádaných reklam. Její kód se vkládá do webových stránek a uživateli otevírá v prohlížeči nevyžádaná pop-up okna nebo bannery s reklamou,“ vysvětluje Dvořák. Tento adware je nepříjemný i v tom, že dokáže bez vědomí uživatele změnit domovskou stránku internetového prohlížeče.

Zpomaluje počítač

„Adware ale není vir, uživatel musí s jeho instalací souhlasit. Obvykle se maskuje za užitečný doplněk internetových prohlížečů, který slibuje výrazné zrychlení práce s internetem. Opak je ale pravdou, adware počítač zpomaluje, protože ho zaměstnává otevíráním nevyžádaných reklam,“ upřesnil Dvořák.

Na třetí příčce nejčastěji detekovaných hrozeb se pak v květnu umístil trojský kůň Chromex, který přitom ještě o měsíc dříve atakoval nejvyšší příčku žebříčku. „Nyní je však již na ústupu, jeho podíl na květnových hrozbách činil 7,62 procenta oproti téměř 20 procentům v dubnu. Chromex se šíří prostřednictvím neoficiálních streamovacích stránek a může přesměrovat prohlížeč na konkrétní adresu URL se škodlivým softwarem,“ uzavřel Dvořák.

Přehled deseti nejrozšířenějších virových hrozeb za uplynulý měsíc naleznete v tabulce níže:

Top 10 hrozeb v České republice za květen 2017:
1. JS/Danger.ScriptAttachment (21,39 %)
2. JS/Adware.AztecMedia (8,81 %)
3. JS/Chromex.Submeliux (7,62 %)
4. Win32/GenKryptik (4,37 %)
5. JS/TrojanDownloader.Nemucod (3,77 %)
6. Java/Adwind (3,62 %)
7. Win32/Adware.ELEX (2,85 %)
8. PDF/TrojanDropper.Agent.AD (2,65 %)
9. Java/Kryptik.BK (2,59 %)
10. PDF/TrojanDropper.Agent.Z (2,04 %)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám