Hlavní obsah

Zaplaťte, nebo smažeme data miliónů uživatelů. Hackeři vyhrožují Applu

• Aktualizováno
Novinky, ort

Velmi nepříjemnou situaci musí nyní řešit bezpečnostní experti společnosti Apple. Hackerům se totiž podařilo údajně dostat k údajům stovek miliónů uživatelů služby iCloud. Nyní tak americkému počítačovému gigantu vyhrožují, že pokud nezaplatí výkupné, smažou všechna data uložená uživateli a tím nevratně poškodí i pověst podniku s logem nakousnutého jablka.

Foto: mif, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vydírat společnost Apple se snaží hackerská skupina, která si říká Turkish Crime Family. Kybernetičtí piráti tvrdí, že se jim podařilo získat databázi s více než 625 milióny přihlašovacích údajů ke službě iCloud.

Zmiňovaná služba nabízí uživatelům možnost ukládat kontakty, zprávy, fotografie a další soubory automaticky na vzdálený server (cloud). To se hodí především v případě, kdy mobil nebo tablet ztratíte. Do nového přístroje jednoduše zadáte své přístupové údaje a všechna data máte okamžitě zpět, o nic nepřijdete.

Data prý smažou v dubnu

Jenže jak je z řádků výše patrné, cloud představuje také jisté riziko, na které bezpečnostní experti pravidelně poukazují již několik posledních let. Tím, že data nemáte přímo u sebe, se k nim může dostat i někdo cizí. Stačí znát váš e-mail a heslo.

A právě to se údajně podařilo hackerské skupině u stovek miliónů účtů. Počítačoví piráti tak nyní požadují po americkém počítačovém gigantu výkupné. Pokud jej zástupci Applu nezaplatí do 7. dubna, kyberzločinci podle serveru Neowin data uživatelů smažou.

Útočníci výkupné neustále zvyšují. Nejprve chtěli po americkém počítačovém gigantu 75 000 dolarů (1,9 miliónu korun). Už pár dní poté však požadovali dvojnásobek. Až do dubna se má částka každé tři dny zvyšovat, pokud Apple nezaplatí.

Apple hrozbu bagatelizuje

Zástupci společnosti Apple vydali nicméně v pátek prohlášení, ve kterém popírají, že by uživatelé mohli být ohroženi. Tvrdí, že hackeři disponují jen daty, která pocházejí z útoku na síť LinkedIn v roce 2012.

V ohrožení by tak podle výše uvedeného měli být teoreticky pouze uživatelé, kteří používají na službě iCloud stejné heslo jako na LinkedInu a za posledních pět let si ho ještě nezměnili.

Server ZDNet nicméně upozornil na to, že jakékoliv bagatelizování hrozby není na místě. Podle vzorku dat hackerů, který měli redaktoři k dispozici, jsou uživatelé skutečně v ohrožení.

V tuto chvíli tak není zcela zřejmé, zda je hrozba pro uživatele reálná, či nikoliv. V každém případě by si pro jistotu měli uživatelé svá data z iCloudu zálohovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám