Hlavní obsah

Podvodníci se vydávají za pracovníky ČNB. Z důvěřivců lákají informace i peníze

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyberzločinci v posledních dnech zkoušejí nový trik, jak vylákat z důvěřivců citlivé informace a v některých případech dokonce i peníze. Vydávají se za zástupce České národní banky (ČNB) a prostřednictvím nevyžádaných e-mailů oslovují náhodné uživatele. Před tzv. phishingovými zprávami varovali v pondělí zástupci ČNB.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Podobný trik přitom podvodníci nezkoušejí poprvé. Podvodné phishingové zprávy, které byly rozesílány pod hlavičkou ČNB, se objevily již v minulosti.

„V posledních dnech jsme obdrželi další řadu podnětů upozorňujících na skutečnost, že jsou jménem České národní banky rozesílány e-mailové zprávy s cílem získat citlivé informace nebo poplatky za převod peněžních prostředků,“ uvedli zástupci banky.

„V této souvislosti zdůrazňujeme, že se nejedná o autentickou komunikaci České národní banky, ale o phishingové útoky směřující k vylákání osobních údajů dané osoby. Na jejich základě pak mohou být z bankovních účtů daných osob zcizeny finanční prostředky,“ stojí v prohlášení ČNB.

S ohledem na možné riziko by na podobné e-mailové zprávy neměli uživatelé vůbec reagovat. Samozřejmostí by mělo být, že lidé nebudou nikomu sdělovat autentizační údaje, jako jsou například přihlašovací hesla či PIN.

„Dále rozhodně doporučujeme neotvírat případné přílohy podezřelých e-mailových zpráv ani nespouštět v nich uvedené odkazy na webové stránky,“ konstatovali zástupci banky.

Číhají i na sociálních sítích

Podobné nebezpečí nečíhá na důvěřivce pouze v e-mailové schránce. Vylákat z důvěřivců přihlašovací údaje a potažmo i finanční prostředky se počítačoví piráti snaží také prostřednictvím sociálních sítí. [celá zpráva]

Foto: repro Facebook

Podvodná nabídka na Facebooku

Například v minulém týdnu varovala Česká spořitelna před falešnými nabídky na Facebooku. V nich podvodníci slibují za použití nové verze internetového bankovnictví finanční bonus ve výši 1000 Kč. Pokud ale na to uživatelé přistoupí, zadělají si na velké problémy.

Ve skutečnosti totiž samozřejmě o žádnou novou verzi internetové bankovnictví nejde. Kyberzločinci se pouze touto nabídkou na sociální síti snaží vylákat z důvěřivců jejich přihlašovací údaje. Poté jsou jen krůček od toho, aby lidem vybílili účet nebo si jeho prostřednictvím sjednali nějakou půjčku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám