Hlavní obsah

Virus Keydnap útočí na počítače od Applu. Krade na nich hesla

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pozoru by se měli mít uživatelé počítačů od společnosti Apple. V prostředí operačního systému Mac OS X se totiž šíří nebezpečný virus zvaný Keydnap. Ten dokáže na napadeném stroji udělat pěknou neplechu, především krade hesla k různým službám.

Foto: Apple

Keydnap cílí na počítače od Applu. (Ilustrační foto)

Článek

Před novou hrozbou varovali výzkumníci antivirové společnosti Eset.

Podle nich se škodlivý kód šíří především v souborech s koncovkou .zip, přičemž se pomocí jiné ikony snaží maskovat za textový dokument nebo obrázek. Nezvaný návštěvník se tak logicky nejčastěji šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů.

Problém nastane ve chvíli, kdy uživatelé zavirovaný soubor otevřou. „Uživatel otvírající fiktivní dokument ve skutečnosti spouští spustitelný soubor pro Mac OS, který záhy stáhne další části malwaru. Nejdříve dojde ke stažení a spuštění hlavní backdoor komponenty, dále pak ke stažení náhodného obrázku, který nahradí právě spuštěný downloader, a nakonec dojde i na jeho zobrazení uživateli,“ popsal fungování škodlivého kódu Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Snaží se zotročit počítač

V počítači s operačním systémem Mac OS X se pak Keydnap snaží získat přístup k části systému, do které se ukládají hesla. Zároveň se snaží napadený stroj zařadit do tzv. botnetu, tedy do sítě zotročených počítačů.

Počítačoví piráti díky tomu pak mohou z napadeného stroje rozesílat další nevyžádané e-maily, případně je mohou zneužít k útokům typu DDoS. Při něm stovky až tisíce počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Podle bezpečnostních expertů jsou v bezpečí uživatelé, kteří mají nastavenou funkci Gatekeeper tak, aby umožňovala spouštění pouze aplikací digitálně podepsaných pomocí vývojářského ID přiděleného společností Apple. Na toto bezpečnostní opatření jsou zatím kyberzločinci krátcí.

Útoky nejsou výjimečné

Útoky na uživatele využívající platformu Mac OS X nejsou v poslední době ničím výjimečným. Před pár měsíci se například objevily vyděračské viry z rodiny ransomware, které dokázaly počítač zablokovat a za jeho odemčení požadovaly výkupné.

Konkrétně šlo o škodlivý kód KeRanger, který byl až překvapivě sofistikovaný. První tři dny si totiž oběti vyděračského viru patrně ani nevšimly, že je něco v nepořádku. Nezvaný návštěvník zůstal schovaný na pozadí a vyčkával na svou příležitost. Teprve po zmiňovaných 72 hodinách se aktivoval a začal v operačním systému Mac OS X působit problémy.

Vyděrači v případě platformy Mac OS X přitom nebyli žádní troškaři, za odšifrování dat chtěli zaplatit jeden bitcoin, což tehdy představovalo více než 10 000 korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám