Hlavní obsah

Piráti šmírovali uživatele přes chytrý televizor

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není žádným tajemstvím, že počítačoví piráti se v dnešní době dokážou už bez větších obtíží nabourat klidně i do chytrého televizoru. Ten s pomocí sofistikovaného škodlivého kódu poté mohou proměnit doslova v nástroj na šmírování, jak se o tom na vlastní kůži přesvědčil jeden pár z Anglie.

Foto: Profimedia.cz

Kyberzločinci šmírovali uživatele prostřednictvím kamery a mikrofonu v chytrém televizoru. (Ilustrační foto)

Článek

V jejich chytrém televizoru se totiž uhnízdil nezvaný návštěvník, prostřednictvím kterého mohli počítačoví piráti na dálku ovládat některé funkce, aniž by o tom měli majitelé ponětí.

Muž a žena, kteří se stali obětí útoku, měli tu smůlu, že si pořídili poměrně sofistikovaný televizor. Ten byl vybaven vlastním operačním systémem a navíc byl plně připraven na videokonference, byla v něm tedy zabudovaná webkamera a samozřejmě také mikrofon.

A přesně toho kyberzločinci využili, jak upozornil server Uniland. Pár totiž začali na dálku šmírovat. Pomocí webkamery a mikrofonu. Podařilo se jim natočit například i to, jak se na sedačce před TV oddávají milostným radovánkám.

Lechtivé video zveřejnili na webu

Páru pak udělali ze života doslova peklo, protože intimní záběry z jejich soukromí nahráli na server s erotickou tematikou. Tím se vlastně přišlo i na to, jak záběry vznikly, a že muže a ženu počítačoví piráti šmírovali prostřednictvím chytrého televizoru.

Právě provozovatelé zmiňovaných pornostránek celou kauzu zveřejnili. Obrátil se na ně totiž pár, který je požádal o stažení videa. Provozovatelé jim vyhověli a zveřejněním detailů chtěli prý upozornit na rizika, která chytré televizory představují.

Většina počítačů je totiž proti vyděračským virům chráněna pomocí antivirových programů, například u televizorů ale zabezpečení řeší jen málokdo. Výrobci přitom antiviry pro chytré televizory nabízejí již několik let. Většina uživatelů si patrně ale ani neuvědomuje, že i tato zařízení mohou být napadena.

Virus dokáže uzamknout televizor

Právě kvůli tomu se kyberzločinci pravděpodobně zaměřují na televizní systémy stále častěji. V polovině června se například ukázalo, že chytrý televizor může být napaden například i vyděračským virem.

Ten přístroj uzamkne a za jeho zpřístupnění požaduje zaplatit výkupné. Vyděračský škodlivý kód se jmenuje Flocker a kromě TV dokáže podobným způsobem potrápit také uživatele klasických počítačů, jak již dříve varovali bezpečnostní výzkumníci antivirové společnosti Trend Micro. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám