Hlavní obsah

Výkupné platit netřeba, vyzrát na vyděračský virus je možné zadarmo

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyděračský virus TeslaCrypt, který dokázal na pevném disku zašifrovat data a za jejich zpřístupnění požadoval výkupné, už hrozbu pro uživatele nepředstavuje. Bezpečnostní experti totiž vydali zdarma dostupný nástroj, prostřednictvím kterého je možné uložená data odšifrovat a nezvaného návštěvníka z počítače vyhnat. Upozornil na to server Security Affairs.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dešifrovací klíč zveřejnili samotní počítačoví piráti už na konci května, jak Novinky.cz již dříve informovaly. Tehdy se zároveň omluvili za způsobené problémy. [celá zpráva]

Na to prakticky okamžitě zareagovala společnost Eset, která zveřejnila bezplatný nástroj, který si s vyděračským virem dokázal poradit. Stahovat jej je možné zdarma zde.

Podle serveru Security Affairs si však tento nástroj poradí pouze s dvěma novějšími verzemi TeslaCryptu. Na dvě starší, které se internetem šířily jako první, je tedy údajně krátký.

Poradí si i se staršími verzemi viru

Uživatelům, jejichž stroje byly napadeny starší verzí tohoto škodlivého kódu, se však nyní také nabízí řešení. Bezpečnostní tým Talos společnosti Cisco totiž vydal dešifrovací nástroj, který si dokáže poradit i s prvními dvěma verzemi vyděračského viru.

Sluší se však podotknout, že nový dešifrovací nástroj si dovede poradit skutečně jen s hrozbou TeslaCrypt. Pokud byla data na počítači zašifrována jiným vyděračským virem z rodiny ransomware, nástroj fungovat nebude.

Útoky jsou na chlup stejné

Rozeznat, jaký virus data uzamknul, přitom není vždy snadné – útoky totiž probíhají prakticky na chlup stejně. Nejprve zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty. Ta byla údajně vyměřena za používání nelegálního softwaru apod. I proto jim celá řada lidí již výkupné zaplatila.

Ani po zaplacení výkupného se ale uživatelé ke svým datům nedostanou. Místo placení výkupného je totiž nutné virus z počítače odinstalovat. Zpřístupnit nezálohovaná data je už ale ve většině případů nemožné, což však nyní u TeslaCryptu neplatí.

Stahovat dešifrovací nástroj od společnosti Cisco, který si dovede poradit se všemi známými verzemi TeslaCryptu, je možné zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám