Hlavní obsah

Nový virus dokáže řídit internetový provoz. Zobrazuje reklamu a podvodné weby

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní experti antivirové společnosti Eset varovali před novým virem zvaným DNS Unlocker, který na napadeném počítači dokáže v podstatě řídit internetový provoz a uživatele nasměrovat na podvodné webové stránky. Zároveň je obtěžuje nadměrným zobrazováním reklamy.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

DNS servery jsou ve světě jedniček a nul velmi důležité, protože standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Právě tyto záznamy dokáže ale nový nezvaný návštěvník měnit.

V praxi to znamená, že hackeři mohou s jeho pomocí přesměrovat uživatele na podvodné internetové stránky. Ve chvíli, kdy uživatel na infikovaném PC zadá do internetového prohlížeče například adresu www.yahoo.com, mohou jej kyberzločinci přesměrovat na jiné stránky.

Ty zpravidla vypadají skutečně jako web Yahoo, ale obsahují daleko více reklamy, za kterou inkasují peníze právě hackeři. A to aniž by uživatel cokoliv postřehl.

Nová hrozba je zákeřnější

DNS Unlocker je však ještě zákeřnější, protože zobrazuje i vyskakující okna na podvodné webové stránky. „DNS útoky nejsou tak destruktivní a bývalo vždy jednoduché je eliminovat. U nové varianty DNS Unlocker to však už neplatí,“ konstatoval Petr Šnajdr, bezpečnostní expert společnosti Eset.

Podle něj je hlavní problém v tom, jak operační systém Windows pracuje s DNS adresami. „V grafickém rozhraní se nadále zobrazuje, že používáte automaticky přiřazenou adresu DNS serveru, ale ve skutečnosti používáte adresu statickou. Stručně řečeno, jedná se o DNS útok, který si vynutí používání podvržených serverů DNS,“ doplnil Šnajdr.

Pozor na administrátorská práva

Bezpečnostní experti se proto s nalezenou nákazou obrátili přímo na společnost Microsoft, respektive na bezpečnostní divizi Microsoft Security Response Center (MSRC), která má na starosti nově objevené zranitelnosti. Ta sice uznala, že jde o chybu, ale neklasifikovala ji jako vážnou, protože k útoku jsou zapotřebí administrátorská práva.

To jinými slovy znamená, že riziku se vystavují pouze ti uživatelé, kteří surfují na internetu s administrátorskými právy. V současnosti jde ale bohužel o běžnou praxi.

Z bezpečnostního hlediska je daleko vhodnější používat počítač k rutinním úkonům pouze z účtu běžného uživatele, nikoliv administrátora. Samozřejmostí by mělo být také používání aktualizovaného antivirového programu, který si bude schopný s podobnými hrozbami poradit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám