Hlavní obsah

Zjistili jsme neobvyklou aktivitu, zkoušejí podvodníci nový trik

Novinky, ort

Česká spořitelna varovala před novými podvodnými e-maily, které se v posledních dnech šíří internetem. Podvodníci se v nich vydávají za pracovníky internetového bankovnictví Servis24 a tvrdí, že na účtu uživatele byla zjištěna neobvyklá aktivita. Ve skutečnosti se z něj pouze snaží vylákat přihlašovací údaje.

Foto: koláž Novinky.cz

Ukázka podvodného e-mailu

Článek

„Zjistili jsme neobvyklou aktivitu ve vašem účtu. Pro vaši vlastní bezpečnost vám doporučujeme: Přihlaste se do Servis24 a okamžitě oznamte jakékoli neoprávněné aktivity,“ vyzývají podvodníci ve phishingové zprávě.

Jak je vidět na obrázku v úvodu článku, uživatelé si u tohoto spamu mohou na první pohled všimnout chybějící diakritiky a některých dalších chyb. Také odesílatel e-mailu je chybný, nejde o oficiální adresu České spořitelny.

Foto: Česká spořitelna

Takto vypadá falešná stránka Servis24.

Pokud důvěřivci na odkaz ve zprávě skutečně kliknou, dostanou se na podvodné stránky připomínající skutečné internetové bankovnictví Servis24. „Podvodníci se prostřednictvím podvodné zprávy snaží vylákat vaše přihlašovací údaje na podvodné přihlašovací stránce,“ varovali zástupci České spořitelny.

Grafika podvodné stránky je poměrně povedená. Že se jedná o falešnou stránku služby Servis24, mohou nicméně pozornější uživatelé opět poznat podle chybné internetové adresy.

Foto: Česká spořitelna

Skutečná podoba služby Servis 24

„Buďte k e-mailům z neznámých zdrojů velmi obezřetní. Pokud máte podezření, že jste podvodný e-mail obdrželi, nereagujte na něj a v žádném případě neklikejte na odkaz, který je součástí podvodné zprávy. Jestliže jste již na odkaz klikli a vyplnili požadované údaje, ihned kontaktujte klientskou linku České spořitelny na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ doplnili zástupci banky.

Podobně by lidé měli postupovat nejen v případě, že mají účet u České spořitelny, ale také v případě jiných finančních institucí. Pokud se tedy takovýmto způsobem nechali od kyberzločinců napálit, měli by co nejdříve kontaktovat svou banku.

Reklama

Výběr článků

Načítám