Hlavní obsah

Za špionážní software si nechali platit milióny. Peníze měly plynout i z Česka

Novinky, mif

Milióny eur si na své účty připisovala v uplynulých letech společnost Hacking Team za dodávky špionážního softwaru vládním i soukromým institucím po celém světě. Nezanedbatelné výdělky jí měly plynout také z České republiky. Vyplývá to z ukradené databáze Hacking Teamu, která se na přelomu minulého a tohoto týdne objevila na internetu.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Společnost Hacking Team nabízela hned několik různých „bezpečnostních“ produktů. Hlavní obchodovatelnou surovinou ale byl program Remote Code System. Ten dovoluje snadnou infiltraci do chytrých telefonů i počítačových tabletů, aby je bylo možné odposlouchávat. Využívá k tomu chyby v operačních systémech a dalších programech.

Za hlavní řídící jednotku tohoto programu si tvůrci účtovali 220 000 eur, tedy bezmála šest miliónů korun. Ve chvíli, kdy Remote Code System chtěly tajné služby nebo jiné subjekty využít k napíchnutí konkrétních zařízení, museli opět zaplatit. Účtovalo se za každého napadeného klienta – například balíček licencí pro napadení 25 strojů vyšel na 100 000 eur, tedy více než 2,7 miliónu korun.

Jak Novinky.cz informovaly již dříve, na seznamu zákazníků společnosti Hacking Team byla například položka „UZC Czech Police“, s největší pravděpodobností tedy český Útvar zvláštních činností služby kriminální policie a vyšetřování. [celá zpráva]

V databázi zmiňované společnosti je ale možné dohledat také společnost BULL. Ta se podle vlastních internetových stránek řadí „mezi přední dodavatele řešení a služeb v oblasti speciálních bezpečnostních technologií pro bezpečnostní složky České republiky, ale také v oblasti Enterprise a superpočítačové ICT infrastruktury“.

Z Česka měli dostat přes 18,6 miliónu korun

Jen za loňský rok si společnost Hacking Team měla přijít na několik desítek miliónů eur. Z České republiky mělo plynout údajně 690 000 eur, tedy více než 18,6 miliónu korun. Zda česká policie a společnost BULL skutečně s italskými vývojáři Hacking Teamu spolupracovaly, redakce zjišťuje.

Databáze společnosti Hacking Team, obsahující stovky gigabajtů dat, začala internetem kolovat na přelomu minulého a tohoto týdne. Z ní je možné snadno získat všechny nástroje, které byly používány ke šmírování a sledování lidí snad ve všech koutech světa.

Mezi klienty italské společnosti Hacking Team totiž patří především státní orgány. Na seznamu klientů jsou kromě České republiky také Saúdská Arábie, Kazachstán, Omán, Jižní Korea, Libanon či Mongolsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám