Hlavní obsah

Stačí jedna SMS a přijdete o peníze. Podvod rozeznají jen pozorní

Novinky, zgl

Jen pozorní uživatelé mají šanci rozeznat nový phishingový podvod, který cílí na uživatele internetového bankovnictví České spořitelny. Podvodné stránky vypadají úplně stejně jako služba Servis24. Místo přihlášení však lidé přijdou o peníze.

Foto: Profimedia.cz

Odkaz ve zprávě uživatele přesměruje na podvodné stránky.

Článek

„Zpráva se snaží vzbudit dojem, že byla odeslána z České spořitelny. Adresa odesílatele je security@ceskabank24.cz - nemá však s Českou spořitelnou nic společného,“ varovali zástupci banky.

Odkaz ve zprávě uživatele přesměruje na podvodné stránky. „Po kliknutí na link v emailové zprávě dojde k přesměrování na internetové stránky, které vypadají jako přihlašovací stránky služby Servis 24 Internetbanking. Jedná se však o podvržené stránky,“ distancuje se od zprávy banka.

Foto: Česká spořitelna

Podvodnou verzi služby Servis 24 lze poznat podle internetové adresy.

Foto: servis24.cz

Internetové bankovnictví České spořitelny

Falešné stránky na chlup přesně kopírují službu Servis 24, neobjevují se na nich dokonce ani žádné gramatické chyby, jako tomu bývá u jiných phishingových podvodů. Podvod tak mají šanci rozeznat jen pozorní uživatelé, kteří si všimnou nesprávného webu v adresním řádku prohlížeče. Místo servis24.cz je v něm uvedeno stazacki.pl. Není ale vyloučeno, že doménu kyberzločinci v budoucnu změní.

„Pokud se na těchto podvržených stránkách přihlásíte, následně vám bude vygenerován jednorázový kód do SMS zprávy s tím, abyste ho do podvodných stránek vyplnili,“ uvedli zástupci České spořitelny.

Foto: Česká spořitelna

Zaslaná SMS ve skutečnosti neslouží jako přihlašovací kód ale jako ověřovací zpráva pro transakci.

Zaslaná SMS ve skutečnosti neslouží jako přihlašovací kód ale jako ověřovací zpráva pro transakci. Právě tak se útočníci dostanou k penězům. „Čtěte prosím pečlivě SMS zprávy, abyste omylem nepotvrdili útočníkovi transakci. Česká spořitelna žádné podobné zprávy klientům nerozesílá a prostřednictvím e-mailu nepožaduje žádné bezpečnostní údaje,“ uvedli zástupci banky.

Na jejich doporučení by proto lidé měli věnovat zvýšenou pozornost podobným zprávám, které obsahují aktivní odkazy. „Pokud máte podezření, že jste takový e-mail obdrželi, neotvírejte jeho přílohy ani neklikejte na aktivní odkaz a ihned kontaktujte Klientskou linku České spořitelny na bezplatném telefonním čísle 800 207 207,“ uzavřeli pracovníci České spořitelny.

Bankovních podvodů přibývá

Na klienty České spořitelny se v poslední době zaměřují podvodníci stále častěji. Například v polovině května varovali zástupci banky, že se kyberzločinci snaží dostat k cizím penězům prostřednictvím napadených chytrých telefonů. [celá zpráva]

Útok se stejným scénářem přitom proběhl také zkraje letošního roku. I v něm dokázali podvodníci obelstít SMS ověření bankovní transakce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám