Hlavní obsah

Drony a kamery na uniformách. Moderní sítě promění výbavu záchranných složek

Novinky, mif

Zatímco dnes mají záchranáři, policisté nebo hasiči k dispozici pouze jednoduché vysílačky, v budoucnosti budou ke krizové komunikaci používat sítě postavené na datech, na technologii LTE. Díky tomu se do boje o lidské životy zapojí například drony či kamery na uniformách, které budou přenášet video signál on-line přímo veliteli zásahu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To vše se stane realitou díky schválení nového standardu pro komunikaci záchranných a bezpečnostních složek, na kterém se shodly evropská organizace CEPT a mezinárodní organizace 3GPP.

Komunikace záchranných složek v prostředí LTE sítí přináší hned několik výhod, jako je dostupnost celé řady různých aplikací, a hlavně možnost přenosu dat v bezpečné síti. „Díky celosvětové dohodě nad tím, v jakých dalších kmitočtech mohou fungovat sítě pro záchranné a bezpečnostní složky, se do jejich stavby a rozvoje může pustit více výrobců,“ vysvětlil David Voska, ředitel pro vnější vztahy společnosti Nordic Telecom. Právě tento operátor je jedním ze světových lídrů v oblasti komunikačních technologií pro záchranáře.

„Provozovatelé tak nebudou závislí na jednom dodavateli technologií,“ doplnil Voska.

Sítě jsou odolnější proti výpadkům

Schválení nového komunikačního standardu pro záchranáře je klíčové také pro finskou společnost Nokia. „Standardizace dalšího pásma pro poskytování krizové komunikace nám umožní přispět k zajištění bezpečnosti obyvatel Česka a zlepšení technologií pro komunikaci našich záchranářů,“ uvádí Aleš Voženílek, ředitel české pobočky Nokia.

Sítě určené pro záchranné složky jsou nezávislé na běžných veřejných mobilních sítích, a proto jsou odolnější proti útokům a výpadkům. Záchranáři či bezpečnostní složky navíc díky nim nezatěžují komerční sítě, a v případě krize či katastrofy se tak v rámci možností dovolají i běžní zákazníci.

Komunikace je při katastrofách klíčová

O tom, jak jsou mobilní sítě při práci záchranářů důležité, se na vlastní kůži přesvědčili američtí hasiči při požáru amerického města Paradise a přilehlých městeček. Šlo totiž o jeden z nejničivějších požárů v Kalifornii.

Zemřelo v jeho důsledku 85 osob a 17 dalších bylo zraněno včetně pěti hasičů. Následky však mohly být podle všeho ještě horší, oheň totiž spálil nejen domy, ale i všechny mobilní vysílače v oblasti, a nefungovalo běžné pokrytí mobilním signálem, nešlo se nikam dovolat a nefungoval ani internet.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Hasič bojuje s plameny v kalifornském Simi Valley.

Komunikaci záchranářů a zástupců postižených obcí musely proto provizorně nahradit mobilní LTE vysílače, generátory a záložní zdroje. Při boji s ohnivým živlem americkým hasičům výrazně asistuje síť FirstNet. Tato obří mobilní LTE síť, kterou buduje americký operátor AT, slouží ke komunikaci hasičů, ale i dalších záchranných a bezpečnostních složek v případě různých katastrof. Lze jejím prostřednictvím komunikovat nejen hlasem, ale i posílat data (fotografie, videa, mapy).

Vytvoření FirstNetu schválil americký Kongres už v roce 2012 a nyní ho testuje několik stovek záchranných a bezpečnostních jednotek v USA. Například v Kalifornii však jeho výstavbu povolili až na samém konci roku 2017 jako přímou reakci na předloňské ničivé požáry. Celkové náklady na jeho vybudování se mají vyšplhat až na 6,5 miliardy dolarů (téměř 150 miliard korun).

Američané si od FirstNetu, který bude letos dokončen teprve ze 40 %, slibují i možnost bezpečné komunikace nejen v případě velkých přírodních katastrof, jako jsou zemětřesení, hurikány, požáry nebo záplavy, ale i při organizaci velkých sportovních událostí, kdy je velké množství lidí soustředěno na malém území.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám