Hlavní obsah

Dubstep zahání komáry, tvrdí vědci. Výrobci sází na speciální mobily a TV

Novinky, ort

Komáři v Česku dovedou být pěkně otravní, nicméně na jihu Asie představují ještě větší riziko – mohou přenášet smrtelně nebezpečné nemoci. Vědci z univerzit v Malajsii, Thajsku a Indonésii se proto soustředili při svém výzkumu na to, jak s tímto hmyzem zatočit. A překvapivě k tomu stačí hudba. Proti komárům bojují také výrobci elektroniky.

Skrillex - Scary Monsters And Nice SpritesVideo: Skrillex

 
Článek

Při mezinárodním bádání totiž vědci přišli na to, že elektronická hudba má v boji proti komárům mnoho pozitivních přínosů. Komáři se chovají zmateně a jsou utlumeny jejich touhy na páření a krmení.

Foto: Centers for Disease Control/James Gathany/Handout, Reuters

Samička komára druhuAedes aegypti

V konečném důsledku se tak podle studie podařilo snížit výskyt komárů, a v souvislosti s tím i přenos nebezpečných nemocí. Například v indickém městě Dillí totiž bylo loni tropickou horečkou dengue, kterou šíří právě komáři, nakaženo více než 10 000 lidí.

Autoři studie přitom tvrdí, že během testování se jim nejlépe osvědčil styl dupbstep. Aktivita komárů byla nejvíce v útlumu především při přehrávání songu Scary Monsters And Nice Sprites od Skrillex.

Speciální mobily a televizory

O tom, jak vážný problém komáři představují, svědčí také snahy jednotlivých výrobců elektroniky. Společnost LG například před pár lety uvedla na pulty obchodů televizory řady Mosquito Away, které přímo v sobě integrují ultrazvukový odpuzovač hmyzu.

Foto: archív výrobce

Televizor z nové řady Mosquito Away

Nápad je to brilantní. Zářivé obrazovky totiž velmi často přitahují do našich obydlí v noci tyto nežádoucí návštěvníky. Ultrazvukový odpuzovač je ideálním řešením, jak udržet diváky v bezpečí.

Ochránit uživatele před hmyzem se snaží společnost LG také pomocí chytrých telefonů. Například model LG K7i je prvním přístrojem, který má v sobě integrovaný ultrazvukový odpuzovač hmyzu. Smartphony totiž nosí drtivá většina uživatelů u sebe, a tak jde o poměrně účinnou zbraň proti tomuto hmyzu. Podle testů výrobce zvládne mobil odehnat více než 70 % komárů.

Foto: archív výrobce

LG K7i

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám